Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Предстоящи събития
понеделник, 19/03/2018
 • 08:30

  Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес ще открият на 19 март 2018 г. Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол. Двамата ще бъдат съпредседатели на четвъртото събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС, което ще започне в 8.30 часа в зала 3 на НДК. Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните парламенти. Това е втората среща на групата след нейното учредяване. Домакин на форума е Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

  Във форума ще участват комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, комисарят за Съюз за сигурност Джулиан Кинг, изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт, председателят на Управителния съвет на Европол Прит Паркна и др.

  В 13.00 часа е предвидена ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ на Цветан Цветанов, Мария Габриел, Клод Мораес, Джулиан Кинг и Роб Уейнрайт в зала 6 на НДК.

  Минало и бъдещо сътрудничество със страните от Западните Балкани е темата на презентациите на Олдрих Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол и на Владимир Ребич, генерален директор на полицията в Министерство на вътрешните работи на Република Сърбия.

  Участниците ще обсъдят Проекта на многогодишното програмиране на Европол 2019 – 2021 с Роб Уейнрайт, изпълнителен директор на Европол. Прит Паркна, председател на Управителния съвет на Европол, ще предостави актуална информация за работата на Управителния съвет на Европол със специален фокус върху Стратегията за външно действие на Европол 2017-2020.

  Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще говори на тема „Противодействието на незаконното съдържание онлайн и оптимизиране на киберсигурността: Центърът за борба с киберпрестъпленията на Европол и Звеното на ЕС за сигнализиране за незаконно съдържание в интернет“.

  За приноса на Европол към борбата с тероризма и превенцията на организараната престъпност ще говорят комисарят за Съюз на сигурност Джулиан Кинг и изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт.


  Напомняме, че за достъп до събитието е необходима предварителна акредитация.

  В началото на срещата ще има възможност за заснемане на кадри в зала 3 на НДК. След това заседанието ще може да бъде проследено на монитори в пресцентъра до зала 6 на НДК, където могат да бъдат заснети кадри.

  Срещата ще бъде излъчвана на живо в интернет сайта на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС на адрес: https://parleu2018bg.bg/bg.


 • 10:00

  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Пловдив на тържественото честване на 75-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции.

  Събитието ще се състои на 19 март 2018 г. от 10.00 часа в район № 2 на 68 бригада Специални сили, ул. „Ген. Радко Димитриев” 2.

  Председателят на парламента ще приеме почетния строй и ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите военни парашутисти. Положени ще бъдат венци и цветя на паметната плоча на загиналите военнослужещи от бригадата при изпълнението на войнския си дълг.


вторник, 20/03/2018
 • 16:00

  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие изложба, с която Варненската библиотека ще отбележи 135-ата годишнина от създаването си и 125-ата годишнина от рождението на нейния първи директор. Експозицията ще бъде представена на 20 март 2018 г. в 16.00 часа в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна.


  Изложбата „Аз съм мечтател...” представя библиотеката от създаването и през 1883 г. с първите книги за варненци и нейния директор Добрин Василев. Чрез лични документи и артефакти тя показва облика на общественика и твореца, автор на библиография и история за Варна.


  В 16.45 часа председателят на Народното събрание ще разговаря с председателя на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“ Димитър Димитров и членове на Управителния съвет на организацията.


  По-късно Цвета Караянчева ще се запознае с направеното по изграждането на варненския булевард „Васил Левски“, което е най-големият инфраструктурен проект на града.


сряда, 21/03/2018

 • 10:30
  Делегация на Групата за приятелство Македония – България, водена от заместник-председателя на Събранието на Република Македония Фросина Ташевска-Ременски, ще бъде на посещение в България на 21 и 22 март 2018 г.
  На 21 март 2018 г. в 10.30 часа гостите ще се срещнат с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а в 11.30 часа в зала „Изток“ ще разговарят с народните представители от Групата за приятелство България – Македония в 44-тото Народно събрание.
  В рамките на двудневното посещение са предвидени срещи с Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, с Комисията по външна политика, със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.


четвъртък, 22/03/2018
 • 07:30
  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото отбелязване на празника Велико Търново на 22 март 2018 година.

  Цвета Караянчева ще присъства на празничната Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, която ще започне в 7.30 часа и ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

  В 9.00 часа ще бъдат поднесени цветя на саркофага на цар Калоян в двора на църквата. След това председателят на парламента ще се включи в празничното шествие до сградата на общината.

  В 10.30 часа пред сградата на община Велико Търново ще започне празничният ритуал по издигане на знамената. Председателят на Народното събрание ще произнесе слово и ще поздрави жителите на Велико Търново по повод празника на града.

  Цвета Караянчева ще присъства и на тържествена сесия на Великотърновския общински съвет, която ще започне в 11.00 часа в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

петък, 23/03/2018