Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил
28/04/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с  Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
 
По време на разговора Цецка Цачева изрази задоволството си от посещението на патриарх Кирил в българския парламент. Тя отбеляза, че църквата и парламентарните институции  имат обща мисия -  да работят за доброто на обществото и за изграждането на младо поколение от личности. Цецка Цачева подчерта, че винаги е поддържала ползотворни контакти с Българската православна църква и е удовлетворена от взаимодействието на Народното събрание със Светия Синод и с Негово Светейшество патриарх Максим. Цецка Цачева изрази увереност, че визитата на патриарх Кирил ще даде нов тласък в сестринските отношения между двете църкви.

Патриарх Кирил се спря на влиянието, което глобализацията оказва върху националната културна идентичност. Той постави акцент и върху значението на моралните ценности за развитието на съвременния свят.

В разговора участва и ръководителят на постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие Волен Сидеров. На срещата присъстваха също представители на Светия Синод, както и част от руската делегация.

Председателят на парламента показа на Негово Светейшество пленарната зала на Народното събрание и мястото, на което седи  патриарх Максим, когато идва в парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подари на патриарх Кирил картина на Гложенския манастир на троянския художник Цвятко Дочев. От своя страна руският патриарх подари на Цецка Цачева книгата "Предстоятель" и инкрустирано с обков великденско яйце. Народният представител Волен Сидеров дари на патриарх Кирил икона на Свети Иван Рилски.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини