Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил
28/04/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с  Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
 
По време на разговора Цецка Цачева изрази задоволството си от посещението на патриарх Кирил в българския парламент. Тя отбеляза, че църквата и парламентарните институции  имат обща мисия -  да работят за доброто на обществото и за изграждането на младо поколение от личности. Цецка Цачева подчерта, че винаги е поддържала ползотворни контакти с Българската православна църква и е удовлетворена от взаимодействието на Народното събрание със Светия Синод и с Негово Светейшество патриарх Максим. Цецка Цачева изрази увереност, че визитата на патриарх Кирил ще даде нов тласък в сестринските отношения между двете църкви.

Патриарх Кирил се спря на влиянието, което глобализацията оказва върху националната културна идентичност. Той постави акцент и върху значението на моралните ценности за развитието на съвременния свят.

В разговора участва и ръководителят на постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие Волен Сидеров. На срещата присъстваха също представители на Светия Синод, както и част от руската делегация.

Председателят на парламента показа на Негово Светейшество пленарната зала на Народното събрание и мястото, на което седи  патриарх Максим, когато идва в парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подари на патриарх Кирил картина на Гложенския манастир на троянския художник Цвятко Дочев. От своя страна руският патриарх подари на Цецка Цачева книгата "Предстоятель" и инкрустирано с обков великденско яйце. Народният представител Волен Сидеров дари на патриарх Кирил икона на Свети Иван Рилски.

Форма за търсене
Ключова дума
Търсене
Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини