Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутати участваха в тържествата в Панагюрище и местността „Оборище” по повод 136-та годишнина от Априлското въстание
02/05/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутати участваха в тържествата на 1 и 2 май 2012 г. в Панагюрище и местността „Оборище” по повод 136-та годишнина от Априлското въстание. Творецът от Националната художествена академия проф. Антон Дончев получи националната награда "Оборище" за  принос в съхраняването на българската идентичност.

На 1 май 2012 г. Цецка Цачева и народни представители присъстваха на Националния митинг – заря на пл. “20 април” в Панагюрище.

Председателят на парламента участва на 2 май 2012 г. в събора-поклонение в местността „Оборище”. Всяка година ние идваме тук, за да си припомним едно събитие, да размислим за нишката, която тръгва от него, преминава през поколения българи и която – нишката на решителността и съгласието за общото дело, трябва да предадем на следващите поколения, отбеляза в словото си на националния събор-поклонение в местността „Оборище” Цецка Цачева. По думите й тази нишка ни задължава да кажем на предците си какво са направили следващите след тях и какво смятаме да предадем нататък. „Можем да им кажем, че България днес е със света, а не е изолирана. България днес не е изостанала. Можем да им кажем, че въпреки превратностите, поколенията българи след тях се постараха да изградят една държава на свободни, знаещи и можещи хора”, отбеляза председателят на Народното събрание.

В словото си Цецка Цачева посочи, че "Оборище" вече не е място за революционни призиви, а  място за размисъл. "От тази гора тръгва нашата свобода, нашата независимост, може да се каже, че и нашата държавност тръгва оттук. Тук един народ, векове държан настрани от модерното развитие на Европа, решава да се бори за права и напредък", посочи тя.

Честването  в местността „Оборище” започна с тържествен молебен-водосвет. Председателят на парламента Цецка Цачева поднесе цветя на паметника „Оборище”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини