Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с делегацията на Камарата на кантоните при федералния парламент на Конфедерация Швейцария, водена от председателя на камарата Ханс Алтхер
03/05/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с делегацията на Камарата на кантоните при федералния парламент на Конфедерация Швейцария, водена от председателя на камарата Ханс Алтхер. Швейцарските парламентаристи са на официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент. В състава на делегацията са Филипо Ломбарди, първи заместник-председател, Ханес Герман, втори заместник-председател и председател на Комисията по външна политика и депутатите Люк Рекордон и Феликс Гуцвилер.

Отношенията на България като член на Европейския съюз с Конфедерация Швейцария имат значително по-голям потенциал за бъдещо развитие, а парламентите на двете страни играят важна роля в цялостния процес на двустранно сътрудничество, заяви Цецка Цачева.

Заитересовани сме от размяна на делегации, обмен на информация по актуални и конкретни теми, както и от директни работни контакти между парламентарните комисии, допълни тя.

Централна тема по време на разговора бе взаимодействието в процеса на присъединяване на България към Шенгенското пространство. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази благодарност към швейцарската страна за оказаната експертна подкрепа, допринесла за подготовката на България за включване в Шенгенското пространство, както и в контекста на вземане на решения за присъединяване. Председателят на парламента подчерта, че страната ни е изпълнила всички изисквания за присъединяване. В хода на разговора бе отбелязано развитието на преките връзки между побратимени общини и региони – един ценен ресурс в двустранното сътрудничество, който несъмнено има стимулиращ ефект върху междудържавните връзки.

По-рано председателят на парламента Цецка Цачева посрещна официално швейцарския гост пред паметника на “Незнайния воин”, където беше поднесен венец.

Програмата на посещението предвижда срещи с депутатите от Комисията по външна политика и отбрана, с президента на Република България Росен Плевнелиев, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и с министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

На 4 май 2012 г. председателят на Камарата на кантоните при федералния парламент на Конфедерация Швейцария и водената от него делегация ще посети град Пловдив. Гостите ще посетят кв. Столипиново и пречиствателната станция за отпадни води. Те ще се срещнат и с кмета на Пловдив Иван Тотев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини