Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание активно ще участва в инициативите по отбелязването на 175 години от рождението на Васил Левски
07/05/2012

В Народното събрание беше учреден Национален комитет „175 години от рождението на Васил Левски“. Отбелязването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

На учредителното заседание беше приета Национална програма за отбелязване на юбилея. Инициативата за програмата е на Общобългарски комитет и Фондация „Васил Левски“.

Апостолът на българската свобода винаги е бил неизчерпаем извор за националното ни самочувствие, а днес той е безусловното ни основание за европейско достойнство, отбеляза при учредяването на комитета председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Няма друга историческа фигура, която националната памет да е опазила толкова чиста и свята, допълни тя.

Председателят на парламента пожела успех на всяка инициатива в рамките на Националната програма за отбелязване на юбилейната годишнина. Цецка Цачева потвърди, че българският парламент ще окаже безрезервна подкрепа на тази благородна кауза.

Народното събрание ще бъде домакин на юбилейна изложба, в която ще бъдат представени реликви, свързани с живота и делото на Апостола. По време на гостуването на експозицията парламентът ще организира Ден на отворени врати.

До края на месец май с подкрепата на парламента ще бъде издаден юбилеен вестник, както и нова научно-популярна биография на Апостола. Народното събрание ще се включи и в организирането и провеждането на тазгодишната научна конференция в Карлово, посветена на 175 години от рождението на Апостола на свободата. С финансовата помощ на парламента ще се осъществят и част от ремонтните дейности в Националния музей „Васил Левски”- Карлово.

Като част от инициативите по отбелязване на годишнината, по време на официалната визита  на българска парламентарна делегация в Токио беше открит барелеф на Васил Левски. Той е копие на паметника на Апостола в центъра на София. Скулптурата е дарение от 41-то Народно събрание и фондация „Васил Левски”. Така Япония стана първата географска точка в Азия, където е поставен барелеф на Левски.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини