Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България и Албания заявяват желание за засилено търговско-икономическо партньорство и имат общ интерес към големите инфраструктурни проекти в региона
10/05/2012

С поредица от срещи на най-високо държавно ниво започна официалното посещение на парламентарната делегация в Тирана, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Българските парламентаристи разговаряха последователно с председателя на Народното събрание на Албания Йозефина Топали, по чиято покана се осъществява визитата, с министъра на европейската интеграция Майлинда Брегу, с министър-председателя Сали Бериша и с президента на страната Бамир Топи.
Българо-албанските отношения се базират на стабилна основа на приятелство, сътрудничество и партньорство и между двете страни не съществуват открити и спорни въпроси. Това бе неизменното послание, което звучеше по време на проведените в Тирана разговори. Двете страни повече от всякога са заинтересовани от концентриране на съвместните усилия за разширяване на областите на двустранно сътрудничество и реализиране на общи проекти.

България ясно е изразявала и продължава да изразява подкрепа за европейската интеграция на Албания в съответствие с решенията на Европейския съюз, заяви председателят на българския парламент на срещата с председателя на Народното събрание на Албания Йозефина Топали. Цецка Цачева допълни, че страната ни е готова да окаже пълна подкрепа по пътя на Албания към Европейския съюз, както и да сподели ценен опит от процеса на присъединяване, който да предпази страната от допускането на грешки по нейния европейски път. Пред своите албански домакини Цецка Цачева заяви, че в последните години критериите и условията към страните-кандидатки за членство, в т.ч. и към последно присъединилите се, са станали по-високи, което обаче е стимул за по-решителни реформи и политики. Дори и 5 години след присъединяването на България към ЕС европейските ни партньори продължават да изискват от нас, заяви председателят на Народното събрание. Тя запозна подробно албанските парламентаристи със законодателната дейност на българския парламент и хода на реформите в страната. В тази връзка Цецка Цачева отбеляза, че много по-лесно се правят реформи преди присъединяването, защото тогава обществото и политическите сили са по-единни и обединени от каузата за членство в Евросъюза. Общо бе мнението на двете председателки, че са необходими по-динамични отношения между двата парламента – както по линия на групите за приятелство, така и между парламентарните комисии. Със задоволство бе отбелязано, че все по-ползотворно и резултатно е сътрудничеството на двете парламентарни институции в рамките на международните  организации.

Най-важните и приоритетни области на засилено сътрудничество между България и Албания днес са икономиката, търговията, туризмът, енергетика и транспортът. Тук всички институции трябва да имат ангажирани, последователни и синхронизирани усилия. Това разбиране доминираше в разговорите на българските парламентаристи с президента и с министър-председателя на Албания. По време на срещите председателят на Народното събрание даде ясен сигнал пред своите албански домакини, че приоритет за българската страна продължава да бъде коридор №8, в т.ч доизграждането на ж.п. линията София – Скопие – Дурас, както и изграждането на инфраструктурата и взаимното свързване на енергийните системи в региона. Цецка Цачева допълни, че страната ни е заинтересована от подписване на ново междуправителствено Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Албания. Премиерът Сали Бериша отправи чрез българските парламентаристи поздрави на своя български колега Бойко Борисов и потвърди поканата към него да посети Тирана.

Сред другите теми на проведените разговори бяха реформите и политиките в двете страни за борба с организираната престъпност и корупцията, регионалното сътрудничество като фактор за мир и стабилност в Югоизточна Европа, сътрудничеството в областта на образованието науката и културата.

В състава на българската делегация са: заместник-председателят на Народното събрание и председател на Групата за приятелство с Албания Екатерина Михайлова; заместник-председателят на групата и член на Комисията по околната среда и водите Николай Рашев; заместник-председателят на групата за приятелство и член на комисиите по външна политика и отбрана и по земеделието и горите Спас Панчев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини