Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
За горски територии до 2 хектара няма да се изработват стопански програми
11/05/2012

За горски територии - собственост на физически, юридически лица и техни обединения, с обща площ до 2 хектара включително, няма да се изработват горскостопански програми. Това реши парламентът с приети на второ четене текстове от законопроекта за промени в Закона за горите. Териториите ще се стопанисват съобразно тяхното състояние по горскостопански мероприятия. В България собствениците на гори до 2 хектара са около 80 процента, те притежават около 3 на сто от горските площи, които предимно се използват за добиване на дърва за огрев. За да направят това, трябва да минат по сложен административен ред, който отнема много време, обясни Ариф Агуш /ПГ на ДПС/ - едни от авторите на поправката. Той обаче увери, че по отношение на строителството в тези територии ще продължи да се спазва специален ред и никой няма да може да пренебрегва необходимите процедури. Предложението беше подкрепено от председателя на земеделската комисия Десислава Танева и Емил Димитров - ПГ на ПП ГЕРБ. Не можем да натоварваме собственици на хектар - два да правят цели програми и да минават през дълги и тежки процедури, съгласен е Димитров. Това, по думите му, не означава, че в тези територии няма да има ред. Пак ще има правила, горските служители ще маркират това, което трябва да се сече, никъде няма да има и гола сеч – забранена със закон, категоричен е депутатът. Просто на дребните собственици на гори ще спестим разходи, но ще подпомогнем дейността им, уточни Емил Димитров.

Парламентът реши да се запази старото положение – приходите от продажба на горски територии – държавна собственост да бъдат използвани целево за залесяване. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите се разпорежда безвъзмездно с движими вещи - държавна собственост, когато разпореждането е между агенцията, нейните структури и специализирани териториални звена, прие Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини