Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Делегация на Комисията по образование, наука, култура, човешки права и петиции към Сената на парламента на Чехия, водена от председателя на комисията Яромир Йермарж, е на посещение в България
16/05/2012

Делегация на Комисията по образование, наука, култура, човешки права и петиции към Сената на парламента на Чешката република, водена от председателя на комисията Яромир Йермарж, е на посещение в България. Чешките парламентаристи се срещнаха с председателя на парламента Цецка Цачева и с членове на парламентарни комисии. Гостите бяха приветствани в пленарната зала.

Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза на разговора, че отношенията между България и Чехия са традиционно добри. Тя посочи, че двата славянски народа са исторически свързани и подчерта, че земята на Чехия пази гроба на първоучителя Методий. Цецка Цачева припомни, че през 2010 година водена от нея делегация посети Чехия и в навечерието на 24 май беше в Микулчице, където се предполага, че е завършил своя жизнен път по-големият от солунските братя.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че парламентаристите от двете страни имат отговорност не само за двустранното сътрудничество, но и за процесите, които протичат в Европейския съюз. Цецка Цачева изрази убедеността си, че ценностите, върху които е изграден ЕС, са без алтернатива.

Председателят на Комисията по образование, наука, култура, човешки права и петиции към Сената на парламента на Чешката република Яромир Йермарж посочи, че единственото решение на проблемите в ЕС е във взаимното сътрудничество. На срещата чешките парламентаристи проявиха интерес към представителството на жените в Народното събрание и към избирателната система в България. Председателят на Народното събрание отбеляза, че в българския парламент 39 народни представители са жени и едни от най-важните парламентарни комисии - правната, бюджетната, по околната среда, по земеделието, по здравеопазването, по културата, гражданското общество и медиите, по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, се ръководят от жени. Тя информира гостите и за приетия от 41-то Народно събрание Изборен кодекс.

По-рано чешките парламентаристи разговаряха в Народното събрание с председателя на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите Йордан Бакалов, председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков и председателя на Комисията по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова. Народните представители запознаха гостите с дейността и компетенциите на ръководените от тях комисии.

Йордан Бакалов отбеляза, че годишно в Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите постъпват около 1300 жалби и сигнали. Председателят на Комисията по образование, наука, култура, човешки права и петиции към Сената на парламента на Чехия Яромир Йермарж посочи, че се обмисля промяна в чешкия закон за петициите, който е приет през 1990 г.

Огнян Стоичков информира чешките парламентаристи за подготвения нов закон за предучилищното и училищното образование и подчерта, че действащият в момента закон е от преди повече от 20 години. Приемането на този закон ще обхване 800 хиляди деца и техните родители, което представлява една трета от българските граждани, допълни Огнян Стоичков.

Чешките парламентаристи посочиха, че дълго време в страната им се подготвя нов закон за паметниците на културата и проявиха интерес към някои от разпоредбите на българския закон. Даниела Петрова отбеляза, че в България е в ход процедура по картотекиране на паметниците на културата.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини