Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът въведе пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места
17/05/2012

Парламентът въведе пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравето. Народното събрание забрани тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение ще се допуска пушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Там няма да се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Тези помещения трябва бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да имат вентилационна инсталация и да бъдат ясно обозначени. Предвижда се Министерският съвет да определи с наредба изискванията, на които трябва да отговарят обособените самостоятелни помещения на терминалите. Депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Парламентът забрани тютюнопушенето на детските площадки и стадионите. По предложение на депутати от ПГ на ПП ГЕРБ беше забранено пушенето и на стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри – по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са закупили билети. Забранява се пушенето на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца. Ограничението важи и за площадките за игра и за открити обществени места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици.

От 300 до 500 лева ще е глобата, ако се пуши на забранени места, реши парламентът. За второ нарушение глобата скача на между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение – до 10 000 лева. Нарушенията ще се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от здравните инспекции или от МЗ. Забраните за пушене влизат в сила от 1 юни тази година. С измененията депутатите приеха, че експертизата на вида и степента на увреждане на децата до 16 години ще се извършва от ТЕЛК и НЕЛК с участието на специалист по детски болести. Досега това се правеше от детски експертни лекарски комисии и НЕЛК с участието на педиатър.

Евтим Костадинов бе избран отново за председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българскиграждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Мандатът на предишната Комисия по досиетата изтече на 5 април 2012 г. 134 депутати подкрепиха кандидатурата на Евтим Костадинов, предложена от ПГ на ПП ГЕРБ. Заместник-председател е Айруш Хаджи, номиниран от ПГ на ДПС. Той събра 135 гласа. Секретар е Мариана Даракчиева, номинирана от ПГ на Синята коалиция, зад която застанаха 140 народни представители.

Общо 10 бяха кандидатурите на парламентарните политически сили. Единствено Валери Кацунов – една от двете номинации на ПГ на Синята коалиция не получи подкрепа. Той събра в своя полза 17 гласа, четирима бяха "против", 92-ма се въздържаха. Членове на Комисията по досиетата са предложените от ПГ на Коалиция за България Апостол Димитров и Георги Пангаров. Борис Михайлов – номиниран от ПГ на ДПС. Екатерина Бончева, Иванка Витанова и Орхан Исмаилов, кандидатури на ПГ на ПП ГЕРБ, също попълват състава.

Форма за търсене
Ключова дума
Търсене
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на членове на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини