Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът въведе пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места
17/05/2012

Парламентът въведе пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравето. Народното събрание забрани тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение ще се допуска пушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Там няма да се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Тези помещения трябва бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да имат вентилационна инсталация и да бъдат ясно обозначени. Предвижда се Министерският съвет да определи с наредба изискванията, на които трябва да отговарят обособените самостоятелни помещения на терминалите. Депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Парламентът забрани тютюнопушенето на детските площадки и стадионите. По предложение на депутати от ПГ на ПП ГЕРБ беше забранено пушенето и на стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри – по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са закупили билети. Забранява се пушенето на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца. Ограничението важи и за площадките за игра и за открити обществени места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици.

От 300 до 500 лева ще е глобата, ако се пуши на забранени места, реши парламентът. За второ нарушение глобата скача на между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение – до 10 000 лева. Нарушенията ще се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от здравните инспекции или от МЗ. Забраните за пушене влизат в сила от 1 юни тази година. С измененията депутатите приеха, че експертизата на вида и степента на увреждане на децата до 16 години ще се извършва от ТЕЛК и НЕЛК с участието на специалист по детски болести. Досега това се правеше от детски експертни лекарски комисии и НЕЛК с участието на педиатър.

Евтим Костадинов бе избран отново за председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българскиграждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Мандатът на предишната Комисия по досиетата изтече на 5 април 2012 г. 134 депутати подкрепиха кандидатурата на Евтим Костадинов, предложена от ПГ на ПП ГЕРБ. Заместник-председател е Айруш Хаджи, номиниран от ПГ на ДПС. Той събра 135 гласа. Секретар е Мариана Даракчиева, номинирана от ПГ на Синята коалиция, зад която застанаха 140 народни представители.

Общо 10 бяха кандидатурите на парламентарните политически сили. Единствено Валери Кацунов – една от двете номинации на ПГ на Синята коалиция не получи подкрепа. Той събра в своя полза 17 гласа, четирима бяха "против", 92-ма се въздържаха. Членове на Комисията по досиетата са предложените от ПГ на Коалиция за България Апостол Димитров и Георги Пангаров. Борис Михайлов – номиниран от ПГ на ДПС. Екатерина Бончева, Иванка Витанова и Орхан Исмаилов, кандидатури на ПГ на ПП ГЕРБ, също попълват състава.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини