Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Делегация на Комисията по европейски въпроси на Сената на Франция, водена от председателя на комисията Симон Сютур, е на посещение в България
17/05/2012
Делегация на Комисията по европейски въпроси на Сената на Франция, водена от председателя на комисията Симон Сютур, е на посещение в България. Френските парламентаристи се срещнаха с председателя на парламента Цецка Цачева и с ръководството и депутати от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Гостите бяха приветствани в пленарната зала.

Присъединяването на България към Шенгенското пространство, икономическата и финансовата политика на Европейския съюз и сътрудничеството между двете институции бяха основните теми на разговора на френските парламентаристи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Общо бе мнението, че в условия на криза правилата и ценностите на ЕС са гаранция за всяка страна в стремежа й към просперитет и благополучие.

Председателят на Комисията по европейски въпроси на Сената на Франция Симон Сютур и водената от него делегация разговаряха в Народното събрание с ръководството и депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. На срещата бяха обсъдени важни и за двете страни теми от дневния ред на ЕС – разширяването на Шенгенското пространство, Механизма за сътрудничество и проверка, бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС с акцент върху Кохезионната и Общата селскостопанска политика.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова благодари за еволюиралата френска позиция по отношение на присъединяването на България към Шенгенското пространство и изрази очакване през септември да се достигне до окончателно решение по темата. България е настроена оптимистично по отношение на предстоящия юлски доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, който ще съдържа цялостна оценка за постигнатото от България за петте години действие на Механизма в областта на съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията, отбеляза тя. Положителната мотивация идва от обстоятелството, че препоръките на ЕК се изпълняват и парламентът предприе необходимите законодателни промени, чрез приетия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество, както и чрез промените в Закона за съдебната власт, добави Моника Панайотова.

Френските сенатори и народните представители се обединиха около мнението, че присъединяването на България към Шенген не следва да се обвързва с оценката на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка. Постигнатите от България конкретни резултати дават основание Механизмът все повече да се възприема като знак за засилено сътрудничество, а не като средство за проверка на страната ни.

Програмата на визитата на френските парламентаристи включва срещи с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и със заместник-министъра на външните работи Иван Найденов.

На 18 май 2012 г. делегацията на Комисията по европейски въпроси на Сената на Френската република ще посети Пловдив. Френските парламентаристи ще се срещнат с кмета на града Иван Тотев и с Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини