Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Необходимо е отношенията между парламентите на България и Словения да бъдат по-активни и динамични, е общото мнение на председателите на двете законодателни институции
09/06/2016

Трябва да работим за още по-активни и динамични контакти между парламентите на България и Словения. Това беше общото мнение на председателите на двете законодателни институции, изразено по време на пленарните разговори в Народното събрание.

Словенска парламентарна делегация, водена от председателя на Държавния сбор Милан Бърглез, е на тридневно официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

България и Словения имат отлични отношения, които стъпват върху общите славянски корени, членството ни в ЕС и НАТО и това дава възможност между нашите страни да се осъществява сътрудничество на най-високо политическо и парламентарно ниво, отбеляза председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че динамиката на срещите цели активизиране на икономическите отношения, нарастване на стокообмена и на културното сътрудничество между двете държави. Уверена съм, че посещението на председателя на словенския парламент ще даде допълнителен тласък за развитието и задълбочаването на двустранните отношения в редица области, добави тя.

По-активните парламентарни контакти ще надградят приятелските двустранни отношения между България и Словения, посочи председателят на Държавния сбор на Република Словения Милан Бърглез. Той подчерта, че трябва да се намери правилният подход за функциониращо сътрудничество между законодателните институции.

Нарастването на стокообмена е следствие и от свързаността между нашите държави – транспортна и инфраструктурна. Това са въпроси, които са предмет на дебати и в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), отбеляза в изявление за журналисти след срещата председателят на Народното събрание. Цецка Цачева уточни, че Милан Бърглез ще участва в пленарната сесия на Асамблеята в София, с която ще приключи българското председателство на ПСЮИЕ.

Председателят на словенския парламент Милан Бърглез изрази благодарност към председателя на Народното събрание за усилията, които страната ни е положила по време на председателството на ПСЮИЕ. Надявам се, че Хърватия и след това Словения ще продължат тази работа и ще успеем да удовлетворим общите интереси на нашия регион, добави той.

Сред темите, обсъдени на срещата, бяха обстановката във връзка с бежанската вълна, законодателството, свързано със съдебната реформа, както и антикорупционното законодателство. България като външна граница на ЕС с тревога следи развитието на този процес, отбеляза Цецка Цачева. Необходима е обща политика за справяне с бежанската вълна, защото не е по силите на която и да е държава сама да се справи с този проблем, добави председателят на българския парламент.

С полагане на венец пред паметника на “Незнайния воин” започна официалното посещение на председателя на Държавния сбор на Република Словения Милан Бърглез и водената от него парламентарна делегация в България. Преди началото на пленарните разговори между парламентаристите на двете страни председателите на законодателните институции се срещнаха в кабинета на Председателя на Народното събрание.

В първия ден от официалното посещение Милан Бърглез се срещна с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра на външните работи Даниел Митов. Председателят на Държавния сбор на Словения ще изнесе лекция в Централния военен клуб, организирана от Атлантическия клуб.

На 10 юни 2016 г. словенската парламентарна делегация ще бъде във Велико Търново, където гостите ще се срещнат с кмета на общината инж. Даниел Панов. В 18.00 часа Милан Бърглез ще присъства на церемонията в пленарната зала на Народното събрание по награждаването на лауреатите в онлайн конкурса за есе „Младите хора от ЮИЕ за просперитет на региона”.

На 11 юни 2016 г. председателят на Държавния сбор на Словения Милан Бърглез ще участва в пленарната сесия Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ „20 години ПСЮИЕ: регионът – нови реалности и споделени перспективи”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини