Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт
16/09/2016

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт. Двамата се срещнаха преди началото на втория ден от Европейската конференция на председателите на парламенти в Страсбург, организирана от ПАСЕ.

Темата на форума днес е "Мобилизация на парламентаристите срещу омразата, за общество на интеграция и без дискриминация”. Основни лектори са председателят на Бундестага на Германия Норберт Ламерт и посланикът на Съвета на Европа в инициативата „Не на омразата” Анн Брасьор.

Председателят на парламента Цецка Цачева поздрави Педро Аграмунт за отличната организация на форума и отбеляза, че темите на конференцията са изключително актуални в днешните нелеки за Европа времена, още повече за България като държава – външна граница на ЕС. Справянето със съвременните предизвикателства изисква общи и координирани усилия и действия на всички европейски правителства и парламенти, добави тя.

Цецка Цачева благодари за личната подкрепа на Педро Аграмунт за инициативата на българската делегация в ПАСЕ от 2015 г., целяща препотвърждаване на най-високо равнище на принципите на европейското единство и сътрудничество чрез свикване на Четвърта среща на държавните и правителствени ръководители на страните- членки на Съвета на Европа.

Високо оценяваме вашето предложение, това е една чудесна идея, заяви Педро Аграмунт. Той допълни, че се работи по тази инициатива и изрази надежда тя да се реализира, защото Европа има нужда от нея.

На срещата председателят на Народното събрание засегна и въпроса за продължаващия постмониторинг на ПАСЕ за България. Независимо, че с приемането на последната резолюция на Асамблеята от 2013 г. за постмониторинга на България областите на наблюдение бяха ограничени до три, продължаващият мониторинг за нас е силно притеснителен, особено като се има предвид, че България е единствената държава-членка на ЕС, която е подложена на такова наблюдение, отбеляза Цецка Цачева. Според нея, ако обективно се прецени напредъкът в тези области, постмониторингът трябва да приключи. Очакваме усилията и постиженията ни да бъдат оценени и да получим по-конкретна перспектива за приключване на посмониторинговия диалог, добави председателят на българския парламент.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини