Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
„История славянобългарска” е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи, заяви председателят на парламента Димитър Главчев. Заедно с народни представители той участва в тържественото честване в Банско, посветено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска”...
19/06/2017
„История славянобългарска” е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи. Дълбок поклон пред първия наш будител, призовал ни да знаем своя род и език и да се гордеем, че сме българи, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Заедно с народни представители той участва в тържественото честване в Банско, посветено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска”.

Едва ли има друга книга, изиграла такава роля за самоосъзнаването ни, за изграждане на националното ни достойнство и самочувствие, отбеляза Димитър Главчев. Той посочи, че „История славянобългарска” е обръщение към всички българи – и към тези, които обичат своя род, отечество и език, и към другите, които са се отдалечили от корените си.

Тази книжка е преписвана и съхранявана като ценна реликва, подчерта председателят на Народното събрание. В нея пробуждащият се български народ е намирал основанието си за гордост и самочувствие, но и за оптимизъм, отбеляза той и добави, че от нейните страници с полемична страст Паисий убеждава, че дедите ни са били славни и прочути по цялата земя, че са се отличавали с доблест и сила.

Много усилия полага Паисий, за да събере историята на българите, но го прави, воден от своя дълг към народа, заяви Димитър Главчев. Той посочи, че първият възрожденец е определил ценностите на цялата епоха -любов към род и Родина, нравствена чистота и себеотрицание, стремеж към образование и знание, вяра в собствените сили за напредък и самостоятелно развитие. Книгата си Паисий пише „за полза на българския род“ и това е най-висшият критерий за оценка на всяко начинание и дело, който той ни завеща.
Форма за търсене
Ключова дума
Търсене
Димитър Главчев, председател на 44-то Народно събрание
Видео излъчване от Народното събрание

Избор на членове на ВСС от квотата на Народното събрание

Избор на заместник председатели на Комисията за финансов надзор, ръководещи съответно управление "Надзор на инвестиционната дейност" и "Осигурителен надзор"

    Последни новини