Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Велико Търново е символ на българската държавност през вековете, затова Освобождението му е паметно събитие, заяви председателят на парламента Димитър Главчев в словото си на честването по повод 140 години от освобождението на града
07/07/2017
Велико Търново е символ на българската държавност през вековете, затова Освобождението му е паметно събитие, заяви председателят на парламента Димитър Главчев в словото си на честването по повод 140 години от освобождението на града. Председателят на Народното събрание и народни представители участваха във Велико Търново в тържествената заря-проверка по случай годишнината. На площад "Цар Асен" пред крепостта "Царевец" Димитър Главчев прие рапорта на командващия зарята.

Той отбеляза, че  търновци, 
които в дългите векове на робството вдигат няколко въстания и запазват своето селище като крепост на българщината, възторжено посрещат свободата си. Тази свобода  те активно са подготвяли през Възраждането с участието си в движението за църковна независимост, с просветителската и будителската си дейност, с включването си в национално-освободителните борби, подчерта той.

Председателят на парламента отбеляза, че старопрестолният град преди 140 години е освободен от Предния отряд от Дунавската руска армия под командването на ген. Гурко, в града влиза и Българското опълчение, което по-късно става основа за създаването на  армията на нова България. Димитър Главчев посочи, че Четвърта опълченска дружина получава знамето на Първи търновски революционен окръг, пленено по време на Априлското въстание и пазено в конака, а с превземането на сградата, в която е разпитван Левски и са съдени Бачо Киро и Георги Измирлиев, Търново вече е  свободен. В тази сграда след Освобождението заседават делегатите на Учредителното събрание, което приема Търновската конституция – основният закон на новоосвободена България, подчерта председателят на парламента.

Всички се гордеем с историята, архитектурата и култура на Велико Търново, гордеем се с вашия град, обърна се Димитър Главчев към присъстващите на площад „Цар Асен I”. Търново е част от националното ни самочувствие, от любовта и уважението към миналото на народа ни, подчерта той. Трябва да гледаме с оптимизъм на бъдещето, защото събраните тук млади хора носят в сърцата си искрата на родолюбието, добави още председателят на парламента.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посочи, че на 7 юли 1877 г. общобългарската мечта се сбъдва и историческата столица, от която Асеневци 208 години са управлявали Второто българско царство, е освободена. Веднъж освободена, историческата и духовната столица на България дава силен тласък, вдъхновение и воля на българския народ, отбеляза той.

Тържественият ден завърши с аудиовизуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини