Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата на България
01/06/2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Председателят на парламента прие строя и поздрави участващите в зарята представителни части на Българската армия и ученически отряди от учебни заведения в град Кърджали.

И днес няма пример, по-неоспорим от ботевата безмерна, всепоглъщаща любов към Отечеството, заяви Цвета Караянчева пред присъстващите на честването.

Председателят на парламента подчерта, че да се говори за Ботевата смърт е непосилно. Цвета Караянчева отбеляза, че ботевото житие, поезия, подвиг и гибел вдъхновяват стотици негови съратници и следовници, преминали през пламъците на въстанията и войните за национално освобождение, независимо от превратностите на съдбата и капризите на историята, независимо от подемите и погромите, от размириците и революциите, 170 години след рождението на великия поет и революционер, песните му, превърнали се в символ на стремежа на народа ни за свобода и независимост, продължават да се носят от Дунав до Бяло море и да будят съкровен трепет във всяко българско сърце, заяви тя.

Ботев носеше душа на поет, комуто бе съдено да се роди и да погине в метежна епоха и той замени перото със сабя, а своята лира превърна в бойна тръба, посочи председателят на Народното събрание.

На тържественото отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни в Кърджали присъстваха депутати, представители на местната власт, военни и множество граждани на Кърджали.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини