Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът даде мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене"
07/06/2018

Парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

Решението беше взето със 172 гласа "за", 14 "против" и 2-ма въздържали се. Вносители са ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Министърът следва да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г.

Депутатите препоръчаха на Министерския съвет да предприеме действия за отмяна на решението си от 29 март 2012 г. относно строителството на централата.

Със 74 гласа "за", 40 "против" и 81 въздържали се парламентът отхвърли проекторешението на "БСП за България" за отмяна на мораториума, гласуван от Народното събрание на 29 март 2012 г., върху строителството на АЕЦ "Белене".

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини