Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна в пленарната зала на българския парламент участниците в 82-ото заседание ЕП – Конгрес на САЩ
29/06/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приветства в пленарната зала на българския парламент участниците в 82-ото Междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ – трансатлантически диалог между законодателите. Форумът, чийто домакин е Народното събрание, се провежда на 29 и 30 юни 2018 г.

За мен е чест да Ви приветствам в сградата на българския парламент, отбеляза Цвета Караянчева. Тя подчерта, че на сградата на Народното събрание пише „Съединението прави силата“, което беше и мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС. Ние вярваме в това, защото за да има мир и спокойствие за нашите граждани, трябва да бъдем разумни, толерантни и обединени, допълни още председателят на българския парламент. Цвета Караянчева връчи почетни плакети на Народното събрание на съпредседателите на форума – евродепутата Кристиан Елер и Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на САЩ.

Председателят на парламента Цвета Караянчева откри 82-ото Междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ. Тя изрази увереност, че срещата ще бъде форум за задълбочен преглед на стратегическото партньорство между Европейския съюз и САЩ в една бързо променяща се глобална среда.

Вярвам, че Вашата среща в София ще изпрати силен сигнал за обща воля на законодателите за устойчиво стратегическо партньорство, почиващо на общи ценности и интереси, обърна се към участниците в заседанието председателят на българския парламент. Цвета Караянчева отбеляза, че трансатлантическият диалог традиционно обхваща широк спектър от теми – от климатичните промени и устойчивото развитие до сигурността в киберпространството и изграждането на мира в Близкия изток.

Председателят на Народното събрание подчерта, че по време на своето първо Председателство на Съвета на ЕС България не е пожалила сили и енергия по приоритета за европейската перспектива на Западните Балкани. И ще продължим и занапред да го правим, защото това е безценно вложение в бъдещето, геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа, заяви тя.

На двудневния форум в София парламентаристите ще обсъдят актуалните политически събития в ЕС и САЩ, сътрудничеството в областта на външната политика с фокус върху Западните Балкани, киберсигурността и икономическото и търговското сътрудничество. Ще бъде излъчено видеопослание към участниците на ръководителя на Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол Стивън Уилсън.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини