Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“
07/09/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово по покана на кмета на Общината Таня Христова и народния представител Николай Сираков. Събитието се провежда под неин патронаж, а сред организаторите са Министерството на културата и Община Габрово.

Цвета Караянчева отбеляза, че музеят на открито е убежище на българщината, на духа на старите майстори, на онова, което ни отличава сред другите народи и ни прави уникални. Тя определи панаира на традиционните занаяти като пътуване назад във времето – живописно като шарките на губерите, като изяществото на гайтаните, като песента на грънчарското колело и аромата на топъл симид. Калдъръмените улички, каменните чешми и газените фенери неусетно ни пренасят в бита на българите от Възраждането, посочи председателят на парламента. По думите на Цвета Караянчева тук – в Балкана, щедростта на природата и гостоприемството на хората са вплетени в пъстра броеница, а история, традиции, минало и съвремие са неделими.

Председателят на Народното събрание поздрави организаторите, че  насърчават младите хора и стимулират развитието на техните умения и креативност, както и че влагат енергия и въображение, за да превърнат този етнографски музей под открито небе в магнетично място.

В богатата програма на ХVІ-ия Международен панаир на традиционните занаяти са включени експозициите „Нишки в историята“, посветена на 55-ата годишнина от официалното откриване на музей „Етър“, както и „Изкуството – мост между културите“.  В панаира участват  занаятчии от 13 страни, сред които Германия, Русия, Естония, Иран и др.

На церемонията в "Етъра" присъстваха народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, кметът на Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова.

Форма за търсене
Ключова дума
Търсене
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на съдия в Конституционния съд на Република България

    Последни новини