Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Чехия подкрепя идеята на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов за общ европейски стандарт на страните-членки на ЕС в опазването на културното наследство
30/10/2019

Чехия подкрепя идеята на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов за общ европейски стандарт на страните-членки на ЕС в опазването на културното наследство, борбата с незаконния трафик на културни ценности, с фалшификатите на произведения на изкуството и с фалшивите новини. Председателят на Комисията по културата и медиите разговаря в Прага с председателя на Комисията по културата в Камарата на депутатите в Чешкия парламент Мартин Бакса. Вежди Рашидов е на еднодневно работно посещение в чешката столица.

На срещата присъстваха депутатът от Комисията по културата в Камарата на депутатите Антонин Станек и българският посланик в Прага Йордан Първанов.

Мартин Бакса, който е и кмет на Пилзен, поздрави Вежди Рашидов за впечатляващото му представяне на прочутото Лондонско биенале, както и за изложбата му “Страсти” в Пловдив. ”Пилзен беше вече столица на културата, сега е Пловдив и аз зная колко е важно изкуството и талантът да бъдат достойно представени”, отбеляза председателят на Комисията по културата в Камарата на депутатите в Чешкия парламент.

Председателят на Комисията по културата в Камарата на депутатите в Чешкия парламент приветства идеята на Вежди Рашидов през следващата година София да бъде домакин на среща на председателите на парламентарните комисии по култура на страните-членки на ЕС, на която да бъдат обсъдени конкретни мерки за подкрепа на общите усилия на Европа за опазване на културното наследство, както и други актуални теми.

„Сигурен съм, че само с активни общи усилия ние, като страни-членки на ЕС, можем да постигнем най-доброто за опазване на паметниците на културата и категорично да се противопоставим на нелегалния трафик на артефакти“, подчерта председателят на Комисията по културата и медиите. Радвам се, че и Чехия подкрепя моето предложение българският парламент да бъде през 2020 година домакин на европейски форум по тези теми, както и по проблемите с фалшифицирането на произведения на изкуството и с фалшивите новини, които засягат всички държави, добави Вежди Рашидов. България има уникално културно наследство, а Европа е най-старият континент, люлка на безценни цивилизации, и затова сме длъжни да опазваме заедно създаденото през вековете", каза по време на срещата Вежди Рашидов. Мартин Бакса изрази готовност Чехия да представи на форума в София най-добрите си практики, за да се използват за създаването общ европейки стандарт за опазването на културното наследство.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини