Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Предстоящи събития
понеделник, 21/01/2019
 • 10:00
  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва на 21 януари 2019 г. в честванията по повод 100-годишнината от първото заседание на Националния парламент на Република Ирландия.

  Председателят на Народното събрание ще бъде гост на тържествената церемония в Меншън Хаус, където Долната камара на ирландския парламент е провела своето първо заседание.

  Преди това Цвета Караянчева ще разговаря с председателя на Камарата на представителите на парламента на Република Ирландия Шон О`Фиъргейл.

 • 11:00
  Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде открита на 21 януари 2019 г. в 11.00 часа във фоайето на Община Благоевград с вход свободен за жителите и гостите на областния град. Експозицията ще гостува в Благоевград до 25 януари 2019 г.
   
  Пътуващата изложба е по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Областна администрация Благоевград е съорганизатор на събитието, посветено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г.
   
  В експозицията на 40 пана са представени документи, предмети и снимки, разкриващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети, документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват. 

сряда, 23/01/2019

 • 11:30

  В Народното събрание ще бъде дадено началото на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Тя е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и ще бъде официално открита на 23 януари 2019 г. в 11.30 часа във фоайето на Народното събрание.

  България отбелязва за дванадесети пореден път Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. В рамките на инициативата от 23 до 25 януари 2019 г. в сградата на Народното събрание ще бъдат разположени щандове, на които желаещите ще могат да получат информация за методите за превенция на единственото предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

  На откриването на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще присъстват председателят на Комиисята по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, народни представители, представители на Министерството на здравеопазването, на Националната здравноосигурителна каса, на Световната здравна организация, на съсловни и пациентски организации и водещи медицински специалисти.


 • 11:30

  Фотоизложбата „Дари живот“ ще бъде открита на 23 януари 2019 г., от 11.30 часа, в Клуба на народния представител. Събитието се организира от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите с председател Антон Кутев съвместно с НПО „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“.

  Благотворителната инициатива е в подкрепа и насърчаване на донорството в страната и има за цел да насочи вниманието към проблемите, мерките за преодоляването им, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори. Мисията на инициативата е да се подобрява информираността на обществото за смисъла от донорството, което дава възможност на стотици хора с много тежки заболявания да продължат живота си напред.

  На събитието ще стартира кампания за набиране на средства за практическо подпомагане за изграждане на паметници-чешми на донора в няколко български града.

четвъртък, 24/01/2019петък, 25/01/2019


 • 11:30

  Комисията по правни въпроси ще проведе работна група по законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, № 854-01-76, внесен от Цвета Вълчева Караянчева и група народни представители на 24.10.2018 г.

  Тя ще се състои на 25 януари 2019 г., от 11.30 часа, в зала „Запад“ на Народното събрание.