Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Предстоящи събития
понеделник, 18/03/2019
 • 16:00
  Документалната изложба под мотото „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, ще бъде представена в Шумен. Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

  Изложбата е подредена в залата на Военен клуб – Шумен и ще бъде открита от областния управител проф. Стефан Желев на 18 март 2019 г., в 16.00 часа.

  Поканени да присъстват са народните представители от област Шумен, кметовете на общините и председателите на общинските съвети от региона,  ръководители на държавни институции,  директори на училища. Гости на откриването ще бъдат и ученици от СУ „Йоан Екзарх Български“, училището, което е участник в Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

  В пътуващата изложба са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват. Експозицията ще бъде представена от Антония Панева-началник отдел „Държавен архив“ Шумен.

  Изложбата може да бъде видяна в Шумен до 22 март.

вторник, 19/03/2019
 • 10:00

  Пътуващата изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, ще бъде представена на 19 март 2019 г. в Хасково. Експозицията ще бъде открита в 10.00 часа в зала „Марица“ в сградата на Областната администрация от областния управител на област Хасково Станислав Дечев. Жителите и гостите на Хасково ще могат да я разгледат до 22 март.

  По повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ подготви  изложба, посветена на тези значими събития от историята. В експозицията са представени исторически факти и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. В нея са включени моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които следват в новата история на България.

  На откриването на изложбата са поканени народните представители от Хасковски избирателен район, представители на държавните институции, местната власт, юристи, историци, учители и ученици, както и всички граждани на област Хасково.


сряда, 20/03/2019

 • 10:30

  Делегация на Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия ще бъде на официално посещение в България на 20 и 21 март 2019 г. Визитата е по покана на председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.

  Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев ще разговаря със сръбските парламентаристи на 20 март 2019 г. в 10.30 часа в зала „Изток“ на парламента. Гостите ще се срещнат в 11.30 часа и с народните представители от Групата за приятелство България-Сърбия.

  В 15.00 часа в зала 134 на Народното събрание сръбската парламентарна делегация ще разговаря с депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

  По време на визитата си делегацията на Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия ще има срещи с вицепрезидента Илияна Йотова и със заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева. Гостите ще разгледат сградата на българския парламент и ще посетят църквата „Св. Неделя“.


 • 11:30

  Фотоизложба „България в НАТО“ ще бъде представена в Народното събрание по повод 15-ата годишнина от членството на България в Алианса. Експозицията, която е организирана от Комисията по отбрана със съдействието на Националния военноисторически музей, ще бъде открита на 20 март 2019 г. в 11.30 часа в Северното фоайе.

  Изложбата е в рамките на Парламентарно измерение на отбелязването на 15-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО.

  Фотографиите са правени от български военнослужещи при участието им в мисии и операции на Алианса.четвъртък, 21/03/2019


петък, 22/03/2019