Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Декларации и обръщения
Декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозен мир в страната
26/05/2011

 


ДЕКЛАРАЦИЯ

срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозен мир в страната

Народните представители осъждат категорично агресията на Политическа партия Атака на 20 май 2011 г. срещу вярващите в центъра на столицата. Особено скандално е, че това е направено в свещения за мюсюлманите петъчен ден по време на задължителната им молитва. С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество.

Поведението й е дълбоко чуждо на българския народ, на неговата религиозна търпимост и етническа толерантност. Изразяваме дълбока загриженост от опитите да бъде подкопан етническият мир и да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа.

След своя опит за агресия срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на Република България, Политическа партия Атака е опасна за управлението на страната.

Както повелява българската Конституция, недопустимо е религиозните общности и институции, както и верските убеждения, да се използват за политически цели.

Народните представители настояваме всички компетентни държавни институции, включително прокуратурата и съдът, да предприемат необходимите мерки и да осигурят спазването на Конституцията и законите на Република България.

Призоваваме средствата за масова информация към отговорно поведение, което в този напрегнат и изпълнен с провокации момент е да не дават трибуна на езика на омразата.

Декларацията е приета от 41-ото Народно събрание на 27 май 2011 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Председател на Народното събрание: Цецка Цачева

6402