Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Декларации и обръщения
Декларация по повод опита за покушение срещу лидера на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган на 19 януари 2013 г.
29/01/2013

 


ДЕКЛАРАЦИЯ

по повод опита за покушение срещу лидера на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган на 19 януари 2013 г.

На 19 януари 2013 г. в зала № 3 на Националния дворец на културата по време на провеждане на Осмата редовна национална конференция на Движението за права и свободи пред очите на делегатите и на гостите и пред стотици хиляди български граждани, които наблюдаваха този форум по телевизионния ефир и интернет, се направи опит за политическо покушение срещу дългогодишния лидер на Движението за права и свободи господин Ахмед Доган.

Ние, народните представители от Четиридесет и първото Народно събрание:

– като изразяваме нашето дълбоко възмущение от безпрецедентния цинизъм на този опит за покушение срещу лидера на една от основните политически партии от демократичния преход в Република България;

– като констатираме с тревога пропуските в осигуряване на охраната и сигурността на един висш партиен форум;

– като споделяме огромното безпокойство на цялото българско общество от евентуалните негативни последици, които могат да настъпят след този акт, и заплахите за гражданския мир в страната;

– като осмисляме този показен акт като посегателство не само срещу един политичес­ки лидер, а срещу демокрацията като висша ценност;

– като определяме езика на омразата като основен фактор, създаващ предпоставки за възникването на подобен род деяния;

– като изразяваме дълбокото си убеждение, че ценността на всеки човешки живот стои по-високо от политическите пристрастия,

ДЕКЛАРИРАМЕ:

1. Категорично осъждаме опита за покушение срещу дългогодишния лидер на Движението за права и свободи и народен представител господин Ахмед Доган, извършен на 19 януари 2013 г.

2. Призоваваме всички политически сили, обществени организации, както и всички български граждани да се разграничат от този безпрецедентен акт на посегателство срещу политически лидер.

3. Разграничаваме се от опитите за героизиране на автора на покушението, предвид тежестта на извършеното от него престъпление.

4. Настояваме компетентните органи да поемат своята отговорност и осъществят пълно и ефективно разследване на случая и да разкрият цялата истина относно причините и подбудите за извършване на този престъпен акт.

5. Призоваваме цялото българско общество към толерантно и отговорно поведение с цел съхраняване на гражданския мир като висша ценност на демократичното гражданско общество в Република България.

Декларацията е приета от 41-ото Народно събрание на 30 януари 2013 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Председател на Народното събрание: Цецка Цачева

967