Дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността"


Get the Flash Player to see this player.
„Европа на солидарността и / или Европа на егоизма?“ беше темата на втория публичен дебат в Народното събрание в рамките на инициативата „Европейски разговори в парламента”. Специални гости на събитието бяха Кристалина Георгиева – еврокомисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Даниел Грос – директор на Центъра за европейски политически проучвания и Александър Андреев – главен редактор на българската редакция на радио „Дойче веле“.

Инициативата „Европейски разговори в парламента” е на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Аз вярвам, че Европа е едно семейство и това семейство ще се пребори с кризите си – въпреки противоречията в него или именно благодарение на тези противоречия, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на форума. Привържениците на ЕС вярваме, че солидарността е основният камък, основна ценност на ЕС, евроскептиците биха казали, че тази солидарност е продиктувана от егоизма, от интереса на всеки отделен член на Общността да се чувства по-сигурен в един голям и солидарен съюз, отбеляза Цецка Цачева.

Дали днешните опити да се дискредитират източноевропейците в някои сайтове и да се етикетират гърците като мързеливи няма да потънат в историята като безславен куриоз подобно на "полския водопроводчик", който символизираше преди време страховете на запада от експанзията на източноевропейската работна ръка, каза председателят на парламента и попита кой си спомня днес за него.

ЕС преживява бурни времена – икономическа криза, която води до спадане на икономическия растеж и това няма как да не безпокои гражданите на Европа, отбеляза Цецка Цачева. Като че ли скептицизмът нараства, наблюдаваме националистически движения, които разширяват влиянието си и като че ли Европа не изглежда така единна както преди години, посочи тя. Днес някой би могъл да каже, че в ЕС има различни семейства и нещастието всяко семейство го преживява по своему, отбеляза председателят на парламента, перефразирайки първото изречение в "Ана Каренина" - "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему".

Как отговоряме на въпроса „Европа на солидарността и / или Европа на егоизма?“ означава какъв път поемаме – на просперитета или на постепенно загубване на позиции, заяви на дискусията еврокомисарят по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Аз вярвам в европейския проект, вярвам, че нашите деца ще живеят в силна и единна Европа, отбеляза тя.

Днес 500 милиона европейци формират икономиката номер едно в света, каза Кристалина Георгиева. Тя посочи, че ако се вземе брутният продукт в номинално изражение, с 16,2 трилиона долара Европа е 26 процента от световната икономика, САЩ - 23 процента, а Германия – 5 процента. България е на 75-о място в подреждането, по данните на МВФ, а най-малката икономика в Европа - на Естония - на 101-во място.

В дългосрочен план съм убедена, че Европа има отлични перспективи да запази единството си, заяви Кристалина Георгиева. Днес действително е трудно време, кризата провокира отрицателни тенденции - национализъм, егоизъм, популизъм, и това е така, точно защото кризата не се проявява еднакво, смята еврокомисарят. Виждам всеки ден колко е важно да си помагаме един на друг, колкото и да са трудни следващите две години, в тези трудности Европа може да стане по-силна, посочи тя.

Директорът на Центъра за европейски политически проучвания Даниел Грос посочи по време на дискусията, че единна Европа с по-голяма солидарност и по-голяма интеграция може да се случи единствено, ако държавите – членки си направят домашното.

Според главния редактор на българската редакция на радио „Дойче веле” Александър Андреев на хората в държавите от ЕС трябва да бъде предложен нов обществен договор вече не с отделните им национални държави, а с Федерална Европа. По думите му в съвсем опростен вид отговорът на въпроса за солидарността срещу националните егоизми изглежда така: бързо задълбочаване и демократизиране на ЕС с прицел към федерално-държавна структура, нов европейски договор и нов обществен договор с гражданите.

В дискусията участваха народни представители, министърът по управление на средствата от Европейския съюз на Томислав Дончев, студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, дипломати, представители на неправителствение сектор.