Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В присъствието на представители на всички парламентарни групи Жозе Мануел Барозу връчи на Георги Пирински Доклада за напредъка на България към ЕС
27/09/2006
В присъствието на представители на всички парламентарни групи Жозе Мануел Барозу връчи на Георги Пирински Доклада за напредъка на България към ЕС
27 септември 2006 г.

В атмосфера на тържественост, в присъствието на представители на всички парламентарни групи, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу връчи на председателя на парламента Георги Пирински Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България по пътя й към пълноправно членство в Европейския съюз.

Жозе Мануел Барозу, еврокомисарят по разширяването Оли Рен и представители на Европейската комисия посетиха българския парламент на 27 септември 2006 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински заяви пред гостите, че в деня на тяхната визита Народното събрание с огромно мнозинство е приело Декларация, в която се изразява както задоволство от заключенията в Доклада, така и намерението на българския парламент да допринася за успешното реализиране на препоръките и констатациите в него.

Георги Пирински отбеляза, че в Декларацията се изразява и очакването националните парламенти на страните, които предстои да ратифицират Договора за присъединяване, да го направят в най-близка перспектива.

България, гражданите и институциите ще направят всичко, за да оползотворят в максимална степен предимствата на членството в ЕС за доброто бъдеще на страната ни, изтъкна председателят на Народното събрание. Той посочи, че България ще допринася за укрепването и развитието на Европейския съюз, благодарение на способностите и добродетелите на българския народ. Народът на България е доказал, че е сподобен да се развива в демократична среда, съхранявайки гражданския, социалния и етническия мир, заяви Георги Пирински.

Жозе Мануел Барозу заяви, че моментът, в който се връчва Докладът и в който се потвърждава, че България ще се присъедини към ЕС от 1 януари 2007 г., е исторически както за България, така и за Европейския съюз. Той благодари и поздрави българския парламент за оказаната подкрепа в усилията на България за нейното присъединяване.

Председателят на Европейската комисия поздрави всички български институции, политическите сили, гражданското общество и отделните граждани на страната за постигнатото и призова да продължат усилията, за да се осъществи на практика и с резултатност реформата в България и членството й да се превърне в истински успех за страната и за ЕС.

Бих искал да насърча българския парламент и народа на България да продължат да работят така, че реформите, които досега са осъществени и са изиграли ключова роля за днешния успех, да се превърнат наистина в устойчив и необратим фактор, заяви от своя страна на срещата еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини