Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Първите български и румънски евродепутати бяха посрещнати с тържествена церемония в Европейския парламент
15/01/2007

Първите български и румънски евродепутати бяха посрещнати с тържествена церемония в Европейския парламент

15 януари 2007 г.

Първите български и румънски евродепутати бяха посрещнати с тържествена церемония в Европейския парламент на 15 януари 2007 г. в Страсбург на откриването на януарската сесия на парламента.

Церемонията по издигането на знамената на двете страни бе на фона на химна на ЕС „Ода на радостта”. Преди да открие редовната сесия на парламента, Жозеп Борел прикани евродепутатите да станат на крака, за да посрещнат в пленарната зала новите им колеги от България и Румъния. Председателят на Европейския парламент Жозеп Борел поздрави в пленарната зала всеки един от новите членове на парламента от България и Румъния.

В чест на присъединяването на България и Румъния към ЕС в Европейския парламент беше организирана и фотоизложба.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и румънските му колеги – председателят на Камарата на депутатите на парламента на Румъния Богдан Олтяну  и на Сената Николае Вакарою, бяха гости на заседанието на Европейския парламент на 15 януари 2007 г. в Страсбург.

Георги Пирински разговаря в Страсбург с председателя на Европейския парламент Жозеп Борел, с новия председател на Европейския съд по правата на човека Жан-Пол Коста и с Генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис. На срещата с Тери Дейвис са били обсъдени развитието на отношенията между България и Съвета на Европа и въпросът за българските медицински сестри в Либия. Тери Дейвис е изразил пълно несъгласие с потвърждаването на смъртната присъда от съда в Триполи срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, което смята за тежко нарушение на правата на човека. Както и преди, той е убеден в тяхната невинност и ще действа според възможностите си за положително решаване на техния случай. За целта още по-тясно ще бъде ангажиран и Съветът на Европа като организация, е заявил на срещата Тери Дейвис. Случаят с българските медицински сестри в Либия бе основната тема на срещата на Георги Пирински и с Жан-Пол Коста.

Председателят на Народното събрание се срещна в Страсбург и с генералния директор на Европейския енергиен форум Жан-Клод Шаро, с председателя на форума Джайлс Чичестър и с Комисаря на Съвета на Европа по правата на човека Томас Хамарберг.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини