Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Президентът Георги Първанов и Вицепрезидентът Ангел Марин положиха клетва пред Народното събрание
19/01/2007

ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ АНГЕЛ МАРИН ПОЛОЖИХА КЛЕТВА ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

19 януари 2007 г., 9.30 часа

Президентът и Вицепрезидентът на Република България положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание на тържествена церемония в парламента на 19 януари 2007 г. Георги Първанов и Ангел Марин се заклеха в присъствието на патриарха на Българската православна църква Негово Светейшество Максим.

Георги Първанов и Ангел Марин, които са първите преизбрани български президент и вицепрезидент, се заклеха  да спазват Конституцията и законите на страната, и в действията си да се ръководят от интересите на народа.

В обръщението си пред Народното събрание държавният глава каза, че днешният ритуал съвпада с началото на нов период в развитието на България и това налага необходимостта да осмислим не само традиционните послания, но и да потърсим параметрите на новия дневен ред на нацията. Георги Първанов отбеляза, че  когато членството в Европейския съюз е вече реалност, важно е да се фокусираме върху проблемите, които са свързани с непосредствената, фактическата интеграция в ЕС. Сега е времето да осъзнаем, че националният интерес придобива ново съдържание и трябва да се отстоява по нов начин в рамките на диалога и отчитането на различните коалиции на интереси в ЕС, допълни той.

Президентът очерта приоритети за развитието на страната в следващите години. Той отбеляза, че президентската институция може и трябва да бъде един от основните гаранти за отстояването на националния  интерес и идентичност и за реализацията на една нова национална стратегия. Георги Първанов декларира, че ще остане застъпник на тезата за интеграционния модел на управление, за управление чрез национално съгласие. Държавният глава заяви, че президентската институция е била и ще остане фактор на стабилността и потвърди ангажимента си за укрепването на държавността.

За времето на първия си мандат съм се придържал неотклонно към поетия ангажимент да бъда президент на всички български граждани, да отстоявам надпартийния характер на институцията, каза президентът и допълни, че ще се стреми и в бъдеще да поддържа атмосфера на толерантност и диалогичност към всички партии и структури на гражданското общество. Георги Първанов отбеляза, че ключовата дума за втория му мандат ще бъде „отвореност” към всички, които имат идеи и виждания за бъдещето на нацията.

След обръщението на президента заключително изказване направи председателят на парламента Георги Пирински. Той отбеляза, че моментът, в който Георги Първанов поема повторно длъжностите на държавен глава, съвпада с началото на нов етап от цялостното развитие на България. Несъмнено успехът на членството в Европейския съюз предполага и нови измерения в дейността на президента, каза Георги Пирински. По думите му това е така, защото успешното за гражданите участие в интеграционните процеси изисква удвоени усилия за сдружаване, за партньорство между изпълнителни органи, парламент и общински съвети и целият кръг граждански организации и делови структури.

Именно Конституцията е отредила на президента да бъде обединителят и арбитърът за постигането на нужното градивно взаимодействие, отбеляза председателят на Народното събрание. Той пожела на президента и вицепрезидента успешен втори мандат и изрази готовността на Народното събрание да бъде отговорен и ангажиран партньор на президентската институция.

На заседанието на парламента присъстваха министър-председателят Сергей Станишев, членовете на Министерския съвет, висши магистрати, членовете на Конституционния съд, Омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, представители на дипломатическия корпус. Ръководители на държавни институции, началникът на Генералния щаб на Българската армия, представители на Централната избирателна комисия, представители на местното самоуправление, главни редактори на медии, също бяха сред гостите на тържествената церемония.

Слово на председателя на парламента Георги Пирински на тържествената церемония по полагане на клетва пред Народното събрание на Президента и Вицепрезидента на Република България

19 януари 2007 г.

Господин Президент,

Вие встъпвате във втория си президентски мандат с внушителен вот на доверие от българските избиратели. Този вот е и ясно признание на извършеното от Вас през изминалите пет години, и същевременно израз на очакванията към Вас през предстоящия мандат.

Моментът, в който поемате повторно длъжностите на държавен глава, съвпада с началото на нов етап в цялостното развитие на България. Несъмнено успехът на членството в ЕС предполага и нови измерения в дейността на президента.

Това е така, защото успешното за гражданите участие в интеграционните процеси, изисква удвоени усилия за сдружаване, за партньорство между изпълнителни органи, парламент и общински съвети и целия кръг граждански организации и делови структури. Именно Конституцията е отредила на президента да бъде обединителят и арбитърът за постигането на нужното градивно взаимодействие.

Днес, предизвикателствата са очевидни - ниски заплати и пенсии, незадоволително здравеопазване, проблемно образование. Нужно е цялото ни общество добре да си припомни една изстрадана истина на прехода - гражданската активност е основен фактор за управление в интерес на народа; уличните изстъпления са разрушителна стихия, обричаща страната на зацикляне в омагьосания кръг на хаоса, спекулата с ценности и стойности и трайната бедност и безизходица. Днес чуваме отново призиви за атаки срещу парламента; нека е ясно - това са покушения срещу жизнените интереси на същите тези най-изстрадали хора, които щурмуваците уж защищават.

Затова днес президентската функция придобива толкова важни измерения - да изисква от всички органи отговорен диалог и ясни отговори на всички въпроси, тревожещи хората, както и категоричното прилагане на цялата строгост на закона срещу нарушилите го.

Второто Ваше конституционно правомощие след насрочване на избори е правото Ви да отправяте обръщения към народа и Народното събрание - не случайно основният ни закон е съединил тези Ваши права в един текст. Ние ще очакваме Вашите предстоящи послания към гражданите и обществото от най-високата трибуна - трибуната на българския парламент. Потвърждавам и нашата готовност за участие в инициирани от Вас стъпки за да оползотворим новия шанс за прогрес на страната ни, която днес разкрива новата европейска магистрала, на която стъпваме.

Конкретен израз на новите възможности за защита на живота и достойнството на българските граждани е Резолюцията на Европейския парламент, приета вчера с внушителното мнозинство от 567 гласа и с участието на българските евродепутати с категорично искане за освобождаване на нашите медицински сестри в Либия, жертва на вече осем годишен произвол. Свидетели сме на десетки хиляди подписи, инициирани от белгийските медицински сестри и потвърдени от парламента на страната, на резолюции и официални декларации от всички институции на Съюза и национални органи и организации в на нашите медички - все в резултат на това, че те вече са и на Европейския съюз.

Но нека днес, наред с предизвикателствата и тревогите, насочим поглед напред към праговете, които сме длъжни да постигаме и надхвърляме по отношение на производителност, конкурентност, качество на живот, опазване на природата. Успехът ни изцяло зависи от това дали ще обединим усилията си или отново ще си позволим да се плъзнем по свлачището на разрушителната конфронтация.

Затова днес се обръщам към Вас, господин Президент, към вицепрезидента г-н Марин, с пожелания за нов успех в предстоящите пет години на втория ви мандат - успех двойно по-необходим на гражданите и страната и за който са необходими удвоени усилия. Бъдете уверени, че в тези ваши усилия Народното събрание е готово да бъде Ваш отговорен и ангажиран партньор.

На добър час!

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини