Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента се срещна с Шимон Перес
17/06/2002
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОДКРЕПИ ВСЯКА ИНИЦИАТИВА, КОЯТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО МИР В РЕГИОНА НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК
ТОВА ЗАЯВИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ НА СРЕЩАТА СИ С МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА ИЗРАЕЛ ШИМОН ПЕРЕСГлавната тема на срещата беше ситуацията в Близкия Изток. Няколко основни хода са необходими според Шимон Перес по отношение на мирния процес – искането да се промени системата на управление в Палестина и предложението за регионална конференция с участието на САЩ, Обединена Европа, ООН и Русия – за създаване на политическа визия, на нов хоризонт, свързан с решаването да конфликта.
В момента ние провеждаме неофициални разговори с Палестина, защото решение ще се постигне на двустранна основа, подчерта израелският външен министър. Тази седмица, допълни той, очакваме американците да оповестят своята позиция – чрез декларация или реч на президента Буш.
Ситуацията е много трудна и изисква много усилия, но не може да се каже, че е безнадеждна – ние продължаваме да се борим за мир, заяви Шимон Перес. Надеждата на Израел сега е да се промени системата на управление в Палестина. Основание за това според Перес дава фактът, че за първи път самите палестинци настояват за реформа – за първи път за това настояват и арабските държави. Арафат започна път към реформи, но ние не сме убедени, че това се прави сериозно и задълбочено, допълни той.
Според председателя на парламента проф. Герджиков проблемът е много голям, но той е убеден, че ситуацията не е безнадеждна. Огнян Герджиков информира госта, че след като България поеме председателството на Съвета за сигурност на ООН през есента, ще инициира конференция, свързана със сигурността и тероризма. Нашата позиция е твърдо в подкрепа на всяка инициатива, която може да доведе до мир в региона, увери проф. Герджиков. Няма съмнение, че проблемът трябва да се реши на двустранна основа, както е необходима и подкрепата на международната общност. Аз вярвам, че този дългогодишен проблем в крайна сметка ще намери своето решение, подчерта той.

Възможностите за инвестиции от страна на Израел бе втората тема, обсъдена на срещата. България се стреми да създаде благоприятен инвестиционен климат, подчерта Огнян Герджиков. Ще се радваме, ако израелските бизнесмени обърнат поглед към нашата страна, където могат да инвестират. Не може 50 хиляди български евреи да живеят в Израел и страната да заема едва 19-то място като търговски партньор на България, подчерта председателят на парламента.
Шимон Перес увери, че интересът на израелските бизнесмени към България нараства и изрази надежда, че тази тенденция ще продължи да се развива. Началото е направено, трябва само да го насърчим и Ви уверявам, че ние като правителство, ще направим всичко възможно, допълни гостът.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини