Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарна делегация, водена от председателя на Сейма на Литва Викторас Мунтианас, пристигна на официално посещение в България
10/10/2007

Парламентарна делегация, водена от председателя на Сейма на Литва Викторас Мунтианас, пристигна на официално посещение в България


10 октомври 2007 г.

Официалното посещение на литовската парламентарна делегация, водена от председателя на Сейма на Република Литва Викторас Мунтианас, започна на 10 октомври 2007 г. с разговори в Народното събрание. Делегацията се срещна с председателя на парламента Георги Пирински. От българска страна в разговора участваха заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи, заместник-председателят на комисията по икономическа политика Петър Кънев, председателят на групата за приятелство с Литва Ясен Попвасилев, председателят на делегацията на Народното събрание в ПИЦЕИ Бойко Боев и председателят на комисията по земеделието и горите Васил Калинов. Сред литовските гости бяха представители на комисиите по икономическа политика, по държавната администрация и по външна политика на Сейма на Литва.


В разговора на Георги Пирински и Викторас Мунтианас бе потвърдено желанието на България и Литва да развиват активни приятелски отношения, които се основават на общото членство в Европейския съюз. Подчертана бе ролята на връзките между двата парламента, като със задоволство бе отбелязано, че вече е налице ползотворно сътрудничество на ниво парламентарни комисии.


Председателят на Народното събрание изтъкна в разговора, че има много теми, които са актуални за двата парламента. Като такива той открои въпросите на законодателството, свързано с членството в Европейския съюз, регионалното сътрудничество, инфраструктурната политика в общоевропейски план, земеделието, инвестиционното законодателство и проблематиката, свързана с Договора за реформиране на Европейския съюз.


Георги Пирински запозна госта със законодателните приоритети на 40-то Народно събрание и подчерта, че през последните две години и половина законодателната институция активно е работила по приемането на законодателство, необходимо за пълноправното членство на България в Европейския съюз. Усилията ни нямаше да бъдат успешни без подкрепата на страните-членки, в това число на Литва, която безусловно даде подкрепата си за европейската перспектива на страната ни. Свързва ни общият стремеж да бъдем пълноценни членове на евросъюза, както и да дадем своя опит на страните, които желаят да се присъединят към съюза, заяви председателят на Сейма на Република Литва Викторас Мунтианас.


Георги Пирински и Викторас Мунтианас положиха венци пред паметника на Незнайния войн.


На 11 октомври, четвъртък, в 10.00 часа, председателят на Сейма на Република Литва Викторас Мунтианас ще произнесе слово пред народните представители в пленарната зала на Народното събрание. След това председателите на българския и на литовския парламент ще направят изявление за медиите.


Програмата на посещението предвижда по-късно среща с ръководствата на Комисията по европейските въпроси и на Комисията по външна политика, както и посещение на град Пловдив.


На 12 октомври, петък, Викторас Мунтианас и водената от него делегация ще се срещнат с министър-председателя Сергей Станишев. Делегацията ще бъде приета и от Президента на Република България Георги Първанов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини