Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът ще разгледа с предимство всяка договореност, която постигнат преговарящите страни, заяви Георги Пирински пред участниците в националния учителски митинг-шествие
11/10/2007

Парламентът ще разгледа с предимство всяка договореност, която постигнат преговарящите страни, заяви Георги Пирински пред участниците в националния учителски митинг-шествие

11 октомври 2007 г.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 11 октомври 2007 г. Декларация от участниците в националния протестен митинг-шествие, работещи в системата на средното образование. Той излезе при учителите пред сградата на парламента заедно с председателя на Комисията по образованието и науката Лютви Местан и други народни представители. Документът му бе връчен от председателя на КНСБ д-р Желязко Христов.

Пред събралите се учители председателят на парламента заяви, че Народното събрание не е и не бива да бъде посредник в спора, но ще продължи да съдейства за успешното приключване на преговорите. Той увери протестиращите, че парламентът ще разгледа и ще даде ход с предимство на всяка договореност, която се постигне между спорещите страни и която изисква законово оформление.

Председателят на КНСБ Желязко Христов изрази задоволство от срещата с председателя на парламента и призова протестиращите да отчетат, че е установен контакт и се води диалог.

В изявление за медиите по-късно Георги Пирински отбеляза, че е поел ангажимента Народното събрание да продължи да следи хода на преговорите и да съдейства за тяхното успешно приключване – така, както и досега прави парламентарната комисия по образованието и науката, както и че парламентът ще разгледа с предимство всяка една договореност, която се постигне между спорещите страни.

Пред представителите на медиите в парламента председателят на Народното събрание заяви още:

Ясно е, че преговорите са на етап, в който се разменят конкретни предложения, ясно е също, че и обществото, и правителството съзнават необходимостта от приоритетно внимание на проблемите на образованието и на учителите и на тяхното заплащане. Очевидно е, че ако страните търсят реално решение на тези въпроси, те трябва да го правят в контекста на бюджетната рамка 2008 – 2010 г. Смятам, че за всеки сериозно мислещ човек е очевидно, че корекции от 1 октомври 2007 г., които засягат базата на заплащането, са нереалистични и че ако има добра воля, трябва да се намери решение, което да даде допълнително възнаграждение за годината на учителите.

Трябва да се проведе сериозен кръг от разговори за този предстоящ тригодишен период, в който да се търсят решения на две групи въпроси. Едната е нормализирането на заплащането на учителите – изравняване със средната заплата за страната и определено превишение, ако е възможно, и едновременно с това - сериозните закъснели мерки за преструктуриране на образователната система, за което да поемат ангажимент и синдикатите.

В един достатъчно отговорен диалог правителство – синдикати, със съдействието на парламента, трябва да се изгради една сериозна, надеждна рамка, която да даде шанс за ново развитие и модернизиране на българското образование, да се обхванат всички деца в училище и да излезем от това наистина тревожно състояние, в което се намира нашето образование.

Не знам дали всички чувстват цялата отговорност на протакането на този спор, защото се отива към проваляне на учебната година, а цялото общество е длъжник на тези деца и на техните семейства. Бих призовал всички да положат максимални усилия в най-близките часове и дни да се стигне до решение, което да даде възможност на децата да тръгнат на училище и да започнем да решаваме проблемите в тази сфера по един достатъчно организиран, сериозен и отговорен начин.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини