Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински участва в дискусия на млади политически лидери от Регионалната програма на Българското училище за политика
09/11/2007

Георги Пирински участва в дискусия на млади политически лидери от Регионалната програма на Българското училище за политика

9 ноември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва в дискусия на млади политически лидери от Регионалната програма на Българското училище за политика. „Регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа” беше темата на форума, който се проведе на 9 ноември 2007 г. в Народното събрание.

Участниците в третия заключителен курс на програмата бяха млади политици от парламентарно представени партии и лидери на граждански структури от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Македония, Сърбия и Косово, Румъния, Черна гора.

В приветствието си към младежите председателят на Народното събрание Георги Пирински наблегна на значимостта на процесите на сътрудничество в Югоизточна Европа и ролята на България в тях. Той отбеляза, че България е била инициатор на процеса на сътрудничество между страните от Югоизточна Европа през 1996 г.

Българският парламент беше избран за домакин на Регионалния секретариат на парламентарното сътрудничество в Югоизточна Европа, допълни още Георги Пирински. Той подчерта, че националните парламенти ще играят важна роля в посрещането на идващи трудности пред държавите в региона и ще способстват процесът на сътрудничество да продължи напред.

Като важна тема от дискусията председателят на парламента определи европейската и евроатлантическата инеграция на страните от региона. Той допълни, че всякакви форми на регионално сътрудничество трябва да бъдат подкрепяни.

Председателят на Народното събрание изрази увереност, че подобни срещи могат да бъдат много ценни за хората, които имат амбицията да бъдат лидери в политическата и социалната сфера на страните си.

Българското училище за политика е основано през 2001 г. от Фондация „Свободна и демократична България”, Нов български университет и Фондация „Отворено общество”. Училището е и член-основател на международна мрежа от 11 подобни училища, която работи с подкрепата и под егидата на Съвета на Европа.

Дискусията приключи с официална церемония, на която те получиха сертификати, издадени от Нов български университет.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини