Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински се срещна с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей
15/11/2007

Георги Пирински се срещна с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей

15 ноември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 15 ноември 2007 г. Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Негово Светейшество е в България по покана на Светия синод на Българската православна църква. От българска страна на срещата присъстваха народните представители Пламен Славов и Кръстанка Шаклиян, членове на делегацията на НС в Интерпарламентарната асамблея по православие.

Пред председателя на парламента Вселенският патриарх Вартоломей сподели, че пази прекрасни спомени за България от многото си посещения у нас. Негово Светейшество изрази радостта си от своята визита в «храма на българския парламентаризъм» и отправи пожеланието Народното събрание да твори правилни и добри закони за благото на българския народ.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че съгласно българската Конституция традиционната религия в Република България е източноправославното вероизповедание и че българските институции уважават независимостта на църквата. Вселенският патриарх оцени високо конструктивното взаимодействие между Българската православна църква, държавните институции и Народното събрание.

Православната църква е душата на българския народ, изтъкна Вселенският патриарх Вартоломей и допълни, че в продължение на години църква и народ са устоявали на трудностите, така че да се съхрани България през вековете. Той оцени като положителен факта, че в българския и в гръцкия парламент функционират комисии по вероизповеданията и изрази увереност, че делегациите на двете законодателни институции в Интерпарламентарната асамблея по православие активно ще си взаимодействат.

Председателят на Народното събрание поздрави Вселенския патриарх по повод удостояването му с почетното звание “Доктор хонорис кауза” от Специализираното висше училище по библиотечни и информационни технологии. Той подчерта, че високото отличие е достоен израз на благодарността на българското общество и на цялата християнска общност за неговата добротворната духовна дейност, за вдъхновената му и всеотдайна служба.

Председателят на парламента връчи на Негово Светейшество почетен плакет на Народното събрание, на който е изобразен ликът на Антим І, първият български екзарх, председателствал Учредителното събрание и Първото Велико Народно събрание (1879 г.).

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини