Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание се срещна с членовете на Комисията за защита на личните данни
28/01/2008

Председателят на Народното събрание се срещна с членовете на Комисията за защита на личните данни

28 януари 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински приe на 28 януари 2008 г. членовете на Комисията за защита на личните данни. Срещата съвпада с честването на Европейския “Ден за защита на данните”, на който се отбелязва подписването през 1981 г. на Конвенция 108 на Съвета на Европа и Европейския парламент за защита на лицата при автоматизирана обработка на техните лични данни.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова запозна председателя на парламента с приоритетите в работата на институцията и се спря на основните моменти от внесения в Народното събрание годишен отчет за дейността й. Тя изтъкна, че е необходимо по-тясно сътрудничество с парламентарните комисии по въпросите, свързани със законодателството в областта на защитата на личните данни.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че е важно да се намери точният баланс между правото на обществото да бъде информирано и защитата на личните данни на отделния гражданин. Необходимо е да се създаде разбиране в обществото за важността на защитата на личните данни, които са елементи както на личната, така и на националната сигурност, допълни той.

Председателят на Комисията за защита на личните посочи, че ефективната контролна дейност на институцията е сред основните й задачи в момента. Тази дейност сега се осъществява върху отделни сектори – банкови и застрахователни среди, държавна администрация и др. Тя отбеляза, че постъпващите жалби в Комисията се увеличават, но хората не познават достатъчно правата си и за да се преодолее това трябва да се положат сериозни усилия за разясняване на правата на гражданите. През 2007 г. са подадени 75 сигнала от лица, които смятат, че са пострадали от неправилно използване на техните лични данни.

На срещата присъстваха и членовете на Комисията Валентин Енев, Веселин Целков, Красимир Димитров и Мария Матева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини