Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с комисар Меглена Кунева
04/02/2008

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с комисар Меглена Кунева

4 февруари 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 4 февруари 2008 г. с европейския комисар за защита на потребителите Меглена Кунева. Комисар Кунева е на официално посещение в България от 2 до 4 февруари 2008 г.

Разговорът бе посветен на Договора от Лисабон за изменение на учредителните договори на Европейския съюз, който предстои да бъде ратифициран от Народното събрание.

На срещата бе потвърдено разбирането, че ратификацията е важен акт, който дава не само институционалната рамка на Съюза, но и придава конкретен смисъл на политиките, насочени към правата на европейските граждани.

Георги Пирински и комисар Меглена Кунева подчертаха необходимостта от максимално популяризиране на документа сред гражданите и неговото пълноценно разбиране от обществеността. Председателят на парламента информира, че проектът на Закон за ратифициране на Договора от Лисабон предстои да бъде официално внесен в Народното събрание на 5 февруари 2008 г. и разпределен за становища на парламентарните комисии по европейски въпроси, по правни въпроси и по външна политика.

Той отбеляза, че наред с обсъждането на документа в Народното събрание, ще бъдат организирани и поредица от публични обсъждания на проекта с участието на най-широк кръг от заинтересовани страни. Инициативите, изтъкна председателят на парламента, са възможност да направим задълбочена оценка на опита от първата година от членството на България в Европейския съюз, както и на перспективите за бъдещото развитие на страната ни като активен член на Евросъюза.

Комисар Меглена Кунева се спря на политиките за защита на потребителите, които според нея дават възможност големите идеи на Договора да се преведат на ежедневния език на гражданите. Тя допълни, че само информираният европейски гражданин, който добре познава правата си,  може да направи правилния избор.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини