Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на председателя на Народното събрание Георги Пирински с Президента на Унгария Ласло Шойом
05/02/2008

Среща на председателя на Народното събрание Георги Пирински с Президента на Унгария Ласло Шойом

5 февруари 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 5 февруари 2008 г. с Президента на Унгария Ласло Шойом, който е на двудневно официално посещение у нас по покана на българския си колега Георги Първанов.

Георги Пирински приветства унгарския държавен глава и отбеляза, че визитата му бележи нова крачка в развитието на традиционно добрите отношения между двете страни. Двустранните отношения имат перспективата да се развиват още по-активно в контекста на европейското членство, допълни председателят на българския парламент. Той подчерта, че националните парламенти днес повече от всякога са призвани да провеждат политики, насочени към ежедневните проблеми на гражданите. В тази връзка Георги Пирински информира госта, че в Народното събрание вече е внесен законопроектът за ратифициране на Договора от Лисабон и отбеляза, че сред основните моменти в документа е Хартата за човешките права и новата важна роля на националните парламенти. Ефективното функциониране на институциите и усъвършенстването на политическата система са сред актуалните за българското общество теми, по които в момента текат задълбочени дискусии, подчерта още на срещата председателят на Народното събрание.

На свой ред Президентът на Унгария заяви, че посещението му протича в приятелска и сърдечна обстановка, водят се задълбочени разговори по широк кръг теми с очакване те да дадат и конкретни резултати. Като приоритетни области той открои икономиката, образованието и културата. Днес България и Унгария са свързани от общия стремеж да оползотворят максимално предимствата от членството в Европейския съюз, отбеляза още унгарският държавен глава.. Между България и Унгария са налице сходни позиции в областта на международните отношения, подчерта на срещата Ласло Шойом и отбеляза, че в момента предизвикателство пред страните е да продължат ангажираните си усилия за постигане на балансирана регионална политика, която да гарантира стабилност на Западните Балкани и трайна демократизация.

На срещата бе дадена висока оценка на сътрудничеството между парламентите на двете страни, като бе подчертана необходимостта от директни контакти между комисиите на законодателните институции.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини