Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Европейските политици са изправени пред предизвикателството да изпълнят със съдържание идеята за «Европа на резултатите», заяви председателят на парламента на Люксембург на срещата си с Георги Пирински
06/02/2008

Европейските политици са изправени пред предизвикателството да изпълнят със съдържание идеята за «Европа на резултатите», заяви председателят на парламента на Люксембург на срещата си с Георги Пирински

6 февруари 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 6 февруари 2008 г. с председателя на Камарата на депутатите на Люксембург Люсиен Вейлер, който е на официално посещение в България.

Вашата визита е важно продължение на посещенията у нас на Великия херцог и на министър-председателя на Люксембург, които дадоха силен импулс в развитието на двустранните отношения и парламентите трябва да продължат този процес на засилен диалог, заяви на срещата Георги Пирински. Той отбеляза, че общото европейско членство открива нови перспективи за партньорство между България и Люксембург във всички области на сътрудничество.

Георги Пирински запозна госта с актуалните приоритети в работата на българския парламент и го информира за внесения в Народното събрание проект на Закон за ратифициране на Договора от Лисабон. Очакваме историческият документ, който ще даде на гражданите на Европейския съюз нови важни права, да бъде обект на задълбочени дискусии както в законодателната институция, така и в средите на гражданското общество, допълни той. Председателят на Народното събрание се спря на предизвикателствата, пред които е изправена България като новоприет член на Евросъюза и открои като най-важни сред тях изравняването на доходите на българските граждани със средноевропейските, както и поддържането на макроикономическа и финансова стабилност. Българското правителство и парламентът прилагат активна и ангажирана политика в тази насока, заяви Георги Пирински и отбеляза, че ефективният процес на усвояване на европейските структурни и кохезионни фондове е сред главните предпоставки за постигането тази цел.

Люсиен Вейлер отбеляза, че Люксембург подкрепя страната ни още от началото на преговорния процес за членство в Европейския съюз и даде висока оценка на постигнатото от България през последните години. Разясняването на същността на Договора от Лисабон сред европейските граждани е сред нашите най-важни задачи като държавници, заяви той. Европейските политици днес са изправени пред предизвикателството да изпълнят със съдържание идеята за «Европа на резултатите», за да спечелят обществеността за големия европейски проект, отбеляза председателят на парламента на Люксембург. Той посочи, че са необходими конкретни отговори на проблемите, най-пряко свързани с ежедневието на хората – преодоляването на безработицата, качественото образованието и увеличаването на доходите.

На срещата бе споделено разбирането за необходимостта от активно сътрудничество между парламентите на двете страни и задълбочаване на контактите между комисиите на законодателните институции.

Председателят на парламента на Люксембург разгледа пленарната зала на Народното събрание. Той поднесе венец на паметника на “Незнайния воин”. Програмата на посещението предвижда също срещи с Президента на Република България Георги Първанов и с министър-председателя на Република България Сергей Станишев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини