Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Сътрудничеството в Югоизточна Европа бе основна тема на срещите в рамките на официалното посещение в Словения на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински
07/03/2008

Сътрудничеството в Югоизточна Европа бе основна тема на срещите в рамките на официалното посещение в Словения на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински

6 – 7 март 2008 г.

Обстановката в Югоизточна Европа, евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани и трансформацията на Пакта за стабилност върху структурите на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа бяха сред основните теми на срещите на Георги Пирински в Словения.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, бе на официално посещение в Словения на 6 и 7 март 2008 г. Визитата бе по покана на председателя на Държавното събрание на Република Словения Франце Цукяти. В делегацията бяха народните представители Петър Кънев (ПГ на Коалиция за България), Мария Ангелиева – Колева (ПГ на НДСВ), Лютви Местан (ПГ на ДПС) и Екатерина Михайлова (ПГ на ДСБ).

Георги Пирински отправи официална покана към председателя на Държавния сбор Франце Цукияти за участие в VII-та Конференция на председателите на парламенти в Югоизточна Европа. Форумът, на който България е домакин, ще се проведе на 14 април 2008 г. На срещата двамата председатели обсъдиха възможностите за изграждане на съвременна инфраструктура и на транспортна железопътна мрежа в региона на Югоизточна Европа, както и идеята за изготвяне на план за стабилност на Западните Балкани. Процесът на ратификация на Лисабонския договор, приносът на националните парламенти при осъществяване на Лисабонската стратегия, разширяването на Шенгенското пространство и процесът на присъединяване на нови страни в Европейския съюз също бяха сред дискутираните теми.

Ролята на ОЧИС и осъществяване на инициативата на ЕК за синергия в Черноморския район след приемането на България и Румъния в ЕС бяха акцент в разговора на председателя на Народното събрание с президента на Словения Данило Тюрк. На срещата беше обсъдена и ролята на регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество, на което в момента България е председател, с оглед на трансформацията на Пакта за стабилност върху структурите на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.

На 6 март 2008 г. Георги Пирински разговаря и с кмета на Любляна, словенски политици и интелектуалци, представители на дипломатическия корпус, български граждани.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини