Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Връзките между Гърция и България са пример за добросъседски отношения, единодушни са Георги Пирински и председателят на гръцкия парламент
18/03/2008

Връзките между Гърция и България са пример за добросъседски отношения, единодушни са Георги Пирински и председателят на гръцкия парламент

17 – 18 март 2008 г.

Връзките между Гърция и България са пример за добросъседски отношения, единодушни бяха Георги Пирински и председателят на гръцкия парламент Димитриос Сиуфас. Председателят на Народното събрание и неговият гръцки колега се срещнаха на 17 март 2008 г. по време на официалното посещение на Георги Пирински в Република Гърция. Визитата от 17 до 18 март 2008 г. бе по покана на председателя на гръцкия парламент Димитриос Сиуфас. По време на посещението Георги Пирински бе придружен от председателя на Групата за приятелство България – Гърция Георги Юруков (ПГ на Коалиция за България) и народните представители Георги Божинов (ПГ на Коалиция за България), Станимир Илчев (ПГ на НДСВ) и Ася Михайлова (ПГ на ОДС).

Двустранните отношения между Атина и София, политическата ситуация на Балканите и сътрудничеството между парламентарните комисии на България и Гърция обсъдиха Георги Пирински и Димитриос Сиуфас на срещата си в Атина. Централно място в разговора бе отделено на по-нататъшно укрепване на връзките между парламентите на двете страни, на възможностите за сътрудничество в рамките на средиземноморското партньорство, както и на засилване на контактите на черноморските страни с Европейския съюз.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински каза в изявление за медиите, че се отварят нови перспективи за развитие и задълбочаване на двустранните отношения, които са значими не само за двете държави, но и за целия регион. Отношенията между Гърция и България се развиват стабилно и се разширяват в полза и на двата народа, подчерта Димитриос Сиуфас. Той допълни, че двете страни са членове на едно семейство, а Гърция е сред първите държави, подкрепили участието на България в евроатлантическите институции.

В гръцкия парламент бяха проведени още срещи  с Георгиус Папандеу, председател на ПАСОК, с Александрос Алаванос, председател на Коалиция Радикална левица, както и с представители на Гръцката комунистическа партия и на Народен православен сбор /ЛАОС/.

Председателят на Народното събрание се срещна в гръцката столица с министър-председателя на страната Костас Караманлис, с президента на Република Гърция Каролос Папуляс, със заместник-министъра на външните работи Йоаннис Валинакис и с Негово блаженство архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини