Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Република Турция
28/03/2008
Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Република Турция

28 март 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 28 март 2008 г. с министър-председателя на Република Турция Реджеп Таийп Ердоган, който е на официално посещение в България.

В разговора бе потвърден стремежът на двете страни да развиват активни добросъседски отношения в интерес на своите граждани и да разширяват сътрудничеството в областта на икономиката. Отбелязан бе парламентарният принос за развитието на двустранните отношения и бе подчертана ролята на групите за приятелство в двете законодателни институции.

Премиерът на Република Турция посочи, че през последните години България е постигнала забележителни успехи в своето развитие. Той изтъкна необходимостта от засилено търговско-икономическо партньорство и посочи, че и от двете страни има воля стокообменът да достигне 10 млрд. долара през следващите 5 години.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински заяви, че от 1 януари 2007 г. България е пълноправен член на Европейския съюз и пред двете страни стои предизвикателството да синхронизират двустранните отношения с общностния режим. За успешното сътрудничество между двете страни и за пълноценното им участие в планираните в региона мащабни проекти добросъседските отношения са от изключително важно значение, посочи Георги Пирински. Той допълни, че страната ни се стреми към такива отношения с всички свои съседи и има разбирането, че това са възприетите норми в рамките на ЕС и НАТО, които следва да се спазват и утвърждават.

По отношение на откритите въпроси в отношенията между България и Турция общо бе разбирането, че проблемите трябва да намират разумни и взаимноприемливи решения в интерес на гражданите, за да не бъдат бреме за бъдещите поколения.

Министър-председателят Ердоган потвърди поканата към Георги Пирински да посети Република Турция начело на официална парламентарна делегация през втората половина на тази година.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини