Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Иницииране на широка обществена дискусия за икономическото развитие на страната предложи Георги Пирински в Деня на професионалния празник на икономистите – 11 юни
11/06/2008

Иницииране на широка обществена дискусия за икономическото развитие на страната предложи Георги Пирински в Деня на професионалния празник на икономистите – 11 юни

11 юни 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва на 11 юни 2008 г. в тържественото честване на професионалния празник на икономистите. Организатори на събитието, което се проведе във Военния клуб, бяха Българското икономическо дружество и Съюзът на икономистите в България.

Председателят на парламента приветства участниците и гостите на тържествената церемония.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински връчи наградите на отличените в конкурса „Млад икономист - 2008 г.”.

В приветствието си председателят на парламента отбеляза, че празникът по повод Деня на икономистите е събрал представители на няколко поколения български икономисти, които представляват богато и потенциално много силно съчетание на висока икономическа наука и отговорно прилагане на икономическа политика.

Според председателя на Народното събрание е необходима широка обществена дискусия за икономическото развитие на страната в контекста на новите условия – членството на България в Европейския съюз и глобализацията. Георги Пирински подчерта, че при обсъждането трябва да бъдат представени всички гледни точки и допълни, че Народното събрание е готово да се включи активно в нея.

Убеден съм, че Съюзът на икономистите в България може да бъде много активен фактор, който да провокира този дебат, каза председателят на парламента. По думите му такъв форум ще съумее да даде отговор на много от понятията, които нееднократно се споменават, когато се говори за икономика. Нито икономиксът, нито макро- или микро-икономиката могат да заменят този специфичен поглед върху икономическите и социални проблеми, които само политическата икономия третира, отбеляза Георги Пирински и допълни, че тепърва политическата икономия ще има да дава своите отговори на българското общество.

Тази година темата на конкурса „Млад икономист - 2008 г.” беше „Развитие на българските предприятия чрез използване на капиталовите пазари”. Негови организатори са Съюзът на икономистите в България, Икономическият институт на БАН, Университетът за национално и световно стопанство – София, Стопанската академия „Д. А. Ценов” – Свищов, Бургаският свободен университет и Европейският колеж по икономика и управление.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини