Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински направи първата копка на паметника на българските опълченци в София
25/06/2008

Георги Пирински направи първата копка на паметника на българските опълченци в София

25 юни 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински направи на 25 юни 2008 г. символичната първа копка на паметника на българските опълченци, който ще бъде издигнат зад столичния Централен военен клуб.

Заслужава да запомним този ден, който е резултат на една много благородна инициатива – да бъде увековечен подвигът, героизмът на българските опълченци, доказали, че българската свобода не е дар отвън, а е извоювана със саможертвата на българския народ, заяви в приветствието си пред присъстващите председателят на българския парламент. Той отбеляза, че паметникът ще бъде издигнат на много подходящо място – в сърцето на София, където всеки ще може да види силуета на българския опълченец, който е в съзнанието на всяко българско дете, на всеки български гражданин.

Председателят на Народното събрание определи като благородна акцията, подета от Инициативния комитет – изграждането на паметника да бъде резултат от възможно най-широката съпричастност и участието на хиляди български граждани.

Паметникът, който се очаква да бъде открит в края на август, ще бъде висок около 7 метра. Той ще представлява бронзова фигура на опълченеца със Самарското знаме.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини