Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински се срещна с делегация на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ
07/08/2008

Георги Пирински се срещна с делегация на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ

7 август 2008 г. 

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 7 август 2008 г. с делегацията на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ, която е на посещение в България. В срещата участваха председателят на Комисията по отбрана Ангел Найденов, председателят на Комисията по външна политика Соломон Паси и членът на Групата за приятелство със САЩ в НС Христо Кирчев.

Председателят на парламента приветства американските парламентаристи и подчерта, че визитата им е важно продължение на засиления диалог на най-високо ниво между САЩ и България през последните години. Посещението е и възможност за ползотворен обмен на мнения по редица въпроси, свързани с глобалните предизвикателства на нашето съвремие, за решаването на които отговорност имат  парламентаристите на страните, допълни Георги Пирински.

Конгресмен Мадлин Бордайо определи като успешно посещението на американските парламентаристи у нас и посочи, че делегацията е имала възможност на място да се убеди в успешното развитие на българсикте въоръжени сили и в бързите темпове на модернизация на армията ни. Впечатляващ е и ползотворният начин, по който си взаимодействат българските и американските военни, в това число в редица съвместни хуманитарни проекти като възстановяване на детски градини, изтъкна Мадлин Бордайо.

Предизвикателствата на глобалния тероризъм и сътрудничеството между България и САЩ в областта на въоръжените сили бяха сред основните теми в разговора на българските и американските парламентаристи. Георги Пирински подчерта, че България добре разбира съвременните предизвикателства пред международната сигурсност и като страна член на НАТО и на Европейския съюз се стреми активно и отговорно да дава своя принос за постигането й в регионален и глобален план.

Председателят на Комисията по отбрана Ангел Найденов отбеляза, че стратегическото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната е солидна база за ползотворно взаиводействие между въоръжените сили на САЩ и България. Той запозна гостите с приноса на парламента за успешното протичане на реформата в българската армия.  Сред основните й приоритети Ангел Найденов открои модернизацията на въоръжените сили, професионализацията и качествената подготовка на българските военнослужещи. Председателят на Комисията по отбрана допълни, че българският парламент е отговорен и ангажиран към финансовото обезпечаване на въоръжените сили и към социалните очаквания на военнослужещите. Той информира, че още през есента членовете на парламентарната комисия по отбрана ще посетят местата, където се изграждат съвместни военни съоръжения между България и САЩ.

Конгресмен Джо Уилсън, председател на Групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ сподели мнението, че икономическия напредък на България е неоспорим факт и предизвикателство пред страната ни сега е в максимална степен да оползотвори богатия потенциал, който притежава. Конгресмен Лорета Санчез се присъедини към високата оценка за реформата в българската армия. Тя постави акцент върху професионализацията и върху обучението и развитието на човешките ресурси като ключови за развитието на съвременните въоръжени сили.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини