Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание официално бе открита Международната конференция „50 години Европейски парламент – през погледа на медиите”
13/10/2008

В Народното събрание официално бе открита Международната конференция „50 години Европейски парламент – през погледа на медиите”

13 октомври 2008 г.

Народното събрание беше домакин на официалното откриване на Международната конференция "50 години Европейски парламент – през погледа на медиите". Форумът, който е под почетния патронаж на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и на председателя на Народното събрание Георги Пирински, беше открит на 13 октомври 2008 г. в пленарната зала на българския парламент. В проявата, организирана от Българската телеграфна агенция и Българската национална телевизя, участват генерални директори и ръководители на медии от 12 държави от Югоизточна Европа, над 100 журналисти и наблюдатели от региона.

И парламентаристите, и медиите имат общата мисия да направят европейската перспектива за живот на гражданите от Югоизточна Европа достатъчно осезаема и реална в ежедневието им, заяви Георги Пирински пред форума. Зад атрактивното медиите трябва да намерят съдържателното, активната позиция на всеки отделен гражданин, способността му за трезва оценка на предимствата и предизвикателствата на членството в Европейския съюз, допълни председателят на Народното събрание. Той подчерта, че Европарламентът е един от форумите, където представителите ни заедно с медиите могат да работят, за да допринесат за изграждането на достатъчно обективно мнение за ЕС в нашите страни.

Председателят на парламента отбеляза, че в изборите за евродепутати през 2009 г. има перспектива политическите семейства в Европейския парламент да представят комплексни позиции по актуални въпроси, които са на дневен ред в европейски страни – финансовата криза, как Европа може да запази своята социална ориентация в кризисна икономическа среда и как ЕС да работи в полза на своите граждани.

На откриването на конференцията беше излъчено видеообръщение на председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг към участниците. Изборите за Европейски парламент през юни 2009 г. са от изключително значение, изтъкна в приветствието си председателят на Европарламента. Той подчерта, че трябва да се подобри осведомеността на хората не само за ползата от Европейския съюз, но също и за необходимостта от висока избирателна активност. Те трябва да знаят, че техният глас е важен, заяви още Ханс-Герт Пьотеринг.

През март отпразнувахме 50-годишнината на Европейския парламент, днес той е влиятелен и уверен в себе си, той се избира пряко от гражданите и споделя законодателната власт наравно със Съвета при приемането на 75 процента от европейското законодателството, отбеляза Пьотеринг. С Договора от Лисабон тази власт за съвместна законодателна работа ще нарасне почти до 100 процента, допълни той. По думите му това има значение за делника на гражданите, защото Европейският парламент използва законодателните си правомощия, за да подобри живота на хората в тяхното всекидневие. Председателят на ЕП изрази увереността си, че политиците и медиите споделят отговорността да показват всички постижения и важността на Европейския съюз за всекидневния живот на всеки гражданин.

Фактът, че всички ние сме се събрали тук, показва че гласът на четвъртата власт е не само чут, но и достатъчно важен за държавите и обществата, в които живеем, изтъкна генералният директор на БТА Максим Минчев при откриването на форума. Той отбеляза, че основната цел на конференцията е да бъдат дискутирани въпроси като достатъчно познати ли са европейските институции, прозрачна ли е работата на ЕП, как да влезем в Европа преди членството, каква е ролята на медиите при превода на институционалния език, с какво се изчерпва членството в ЕС в съзнанието на обикновения човек.

В приветствието си към участниците генералният директор на БНТ Уляна Пръмова изрази надежда форумът – в откровен, критичен и даже самокритичен диалог, да отговори на въпроса дали медиите са добрият посредник между гражданите на страните от региона и европейските институции, дали медиите са любопитни към това, което е Обединена Европа и дават ли достатъчно полезна и интересна информация на зрителите, слушателите и читателите.

Изказване на откриването на конференцията направи и Йоанис Дармис, представител на председателя на Европейския парламент. Прочетено беше приветствие от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

В пленарна зала присъстваха народни представители, евродепутати, дипломати и представители на едни от най-влиятелните средства за масова информация от Югоизточна Европа.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини