Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Днес понятието „отговорно управление” предполага пълноценно взаимодействие между държавните институции и различните граждански структури, заяви Георги Пирински на публична дискусия в парламента
15/10/2008

Днес понятието „отговорно управление” предполага пълноценно взаимодействие между държавните институции и различните граждански структури, заяви Георги Пирински на публична дискусия в парламента


15 октомври 2008 г.


Днес понятието „отговорно управление” предполага пълноценно взаимодействие и взаимно допълване между държавните институции и различните граждански структури, заяви председателят на парламента Георги Пирински при откриването на дискусията „Народното събрание – гарант за отговорна държава”. Форумът, организиран съвместно от Народното събрание и Центъра за изследване на демокрацията, се проведе на 15 октомври 2008 г. в парламента.


На откриването Георги Пирински отбеляза, че темата на дискусията - как парламентът може да осигури управление, отговарящо на интересите на гражданите, отговорно пред тях и пред бъдещето на страната, има и безспорно исторически измерения, но и е в центъра на вниманието на нашето общество, и на повечето страни в света. Председателят на парламента припомни, че на днешната дата преди сто години, тук в Народното събрание в 16 часа се е състояла тържествената церемония по обявяването на независимостта от трибуната на българския парламент. В днешния свят понятието независимост се нуждае от ново осмисляне и се надявам в хода на дискусията да получим интересни мнения по тази тема, добави Георги Пирински.


„Народното събрание и независимостта на България” и „Върховенството на Закона – мерило за отговорна държава” бяха основните теми, обсъдени на форума.


Върху ролята на парламента за правовия ред в държавата акцентира в изказването си проф. Снежана Начева, член на Конституционния съд. Председателят на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев говори на тема «Демократичният правов ред – илюзия или реалност». Беше представен доклад за 14-то Народно събрание и утвърждаването на Независимостта на българската държава през 1908 – 1909 г. Доц. д-р Динко Динков от Катедра Международни отношения на УНСС фокусира вниманието на участниците върху „Отговорността на Народното събрание за независимостта на страната в съвременните условия”.


Във форума участваха народни представители, конституционалисти, социолози, политолози и учени. Гост на дискусията беше посланик Робърт Гелбард, бивш специален пратеник за Балканите. Робърт Гелбард е в България по покана на Центъра за изследване на демокрацията.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини