Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на хърватския парламент изрази благодарност за последователната подкрепа, която България оказва за интегрирането на Хърватия в евроатлантическите структури
22/10/2008

Председателят на хърватския парламент изрази благодарност за последователната подкрепа, която България оказва за интегрирането на Хърватия в евроатлантическите структури

22 октомври 2008 г.

Председателят на хърватския Сабор Лука Бебич изрази благодарност за последователната подкрепа, която България оказва за интегрирането на Хърватия в евроатлантическите структури. Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 22 октомври 2008 г. с хърватския си колега, който е на официално посещение в България начело на парламентарна делегация.

На разговора председателят на парламента на Хърватия отбеляза, че  България ще бъде една от първите страни, които са ратифицирали протоколите към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Хърватия. Той подчерта, че хърватският парламент си е поставил амбициозната задача до края на 2008 г. да бъдат приети около 120 закона, свързани с присъединяването към ЕС и така процесът на хармонизация на законодателството да завърши успешно.

Председателят на Народното събрание потвърди, че България активно и последователно подкрепя стремежа на Хърватия пълноценно да се интегрира в евроатлантическите структури. Той изрази задоволство от това, че преговорите, свързани с присъединяването на Хърватия към ЕС, се развиват позитивно. По думите му парламентите могат и трябва да дадат своя принос за успеха на европейската перспектива за страните от тази част на континента.

Лука Бебич отбеляза, че между двете страни няма открити въпроси, а широк път за сътрудничество. По думите му трябва да се обсъждат възможностите за развитие и задълбочаване на добрите двустранни отношения. Георги Пирински също подчерта, че има солидна договорно-правна база, на която да стъпят двете страни. Той посочи, че има големи перспективи за разширяване на сътрудничеството в икономическата област и потенциал за по-сериозно развитие на двустранната търговия. На срещата беше споделено, че енергетиката, инфраструктурата и сигурността са сред областите от взаимен интерес.

За нас е особено ценно и с признателност отбелязваме статута на национално малцинство, с който се ползват българите в Хърватия, каза Георги Пирински. Той благодари за грижата на хърватската държава за българите в страната.

По-късно двамата председатели участваха в откриването на  изложбата „Шипан, младите, НАТО, Югоизточна Европа”. Експозицията е посветена на тържествената ратификация на Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Хърватия. На пет изложбени платна е показана ролята на младата генерация и неправителствените организации в евроатлантическо регионално сътрудничество, в което и България има водеща роля.

Срещи с Комисията по европейските въпроси, с министър-председателя Сергей Станишев, с вицепрезидента на Република България ген. Ангел Марин са включени в програмата на визитата за 22 октомври.

На 23 октомври 2008 г., в 10.00 часа ще бъде гласуването в пленарната зала на Народното събрание на Закона за ратифициране на протоколите към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Албания и Република Хърватия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини