Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В присъствието на председателите на парламентите на Албания и Хърватия Народното събрание ратифицира протоколите за присъединяването на двете страни към Североатлантическия договор
23/10/2008

В присъствието на председателите на парламентите на Албания и Хърватия Народното събрание ратифицира протоколите за присъединяването на двете страни към Североатлантическия договор

23 октомври 2008 г.

Народното събрание ратифицира на 23 октомври 2008 г. протоколите за присъединяването към Североатлантическия договор на Албания и на Хърватия. Това стана в присъствието на председателите на парламентите на Албания и Хърватия. Законопроекта за ратифициране на протоколите подкрепиха на второ четене 163-ма народни представители, шестима бяха против и шестима се въздържаха. В пленарна зала бяха министърът на външните работи Ивайло Калфин и министърът на отбраната Николай Цонев.

След гласуването председателят на Събранието на Албания Йозефина Топали и председателят на парламента на Хърватия Лука Бебич направиха в пленарната зала обръщения към българските депутати.

Председателят на Събранието на Албания Йозефина Топали заяви на български език, че за нея е чест и гордост да е тук днес и благодари на народните представители за подкрепата им за присъединяването на Албания и Хърватия към НАТО. Тя отбеляза, че Албания вече е на прага на Алианса и в предверието на ЕС. Г-жа Йозефина Топали изрази убеждението си, че приемането в НАТО ще бъде исторически момент не само за Албания, но и за всички страни на Балканите, чиито мечти, представи и бъдеще са свързани с Европа.

Председателят на парламента на Хърватия Лука Бебич подчерта, че решението на българския парламент е потвърждение на общите цели на България и Хърватия и затвърждаване на дълбоките исторически и съвременни отношения на приятелство, откритост и сътрудничество. Той посочи, че нареждайки се между първите страни, ратифицирали протоколите за присъединяване към Североатлантическия договор на Албания и на Хърватия, България ясно изразява своята твърда подкрепа за евроатлантическата интеграция  на държавите от региона. Г-н Лука Бебич благодари за ратификацията, защото по думите му тя е признание за изключителните усилия, положени от неговата страна.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че е обща отговорност укрепването на регионалната сигурност, стабилност и сътрудничество, както и да не бъде допусната появата на нови разделителни линии в Европа. Нека заедно да работим за по-нататъшната реализация на тези наши общи цели, призова той.

По време на обсъждането на законопроекта председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов заяви от името на левицата, че споделените ценности, общите принципи и съвместните цели намаляват зоната на възможно напрежение и на потенциални конфликти в региона.

Депутатът от НДСВ и председател на Комисията по външна политика Соломон Паси поздрави гостите от името на ПГ на НДСВ и пожела на всички в пленарната зала да присъстват и на ратификацията за присъединяването на Албания и на Хърватия към ЕС. Албания и Хърватия научиха много по пътя на преговорите и не само се подготвиха блестящо за членството си в НАТО, но показаха и един много добър пример за добросъседство, изтъкна допълни той.

Заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи /ДПС/ отбеляза, че присъединяването на двете страни към Алианса е важно геополитическо решение, което ще гарантира допълнително стабилността и сигурността в региона.

Заместник-председателят на ПГ на ОДС Христо Кирчев заяви, че СДС като първоносител на атлантическите ценности ще подкрепи днешната ратификация и приветства двете държави в голямото семейство на НАТО.

Съпредседателят на БНС Красимир Каракачанов подчерта, че Хърватска и Албания са успели да покажат на международната общност, че са два народа и две държави, които заслужават своето достойно място в семейството на Северноатлантическия пакт.

Народният представител от ДСБ Асен Агов заяви, че парламентарната група на ДСБ подкрепя ратификацията, защото това е свободният избор на два свободни народа и защото с присъединяването на Албания и Хърватия Западните Балкани се превръщат в район, който носи стабилност и сигурност.

Народният представител от Атака Станислав Станилов каза, че групата няма да подкрепи ратификацията, защото смята, че НАТО е агресивна организация, но изрази най-приятелски чувства към хърватския и албанския народ.

Решението да бъдат отправени покани към двете държави за присъединяване към организацията на Североатлантическия договор беше взето по време на срещата на държавните и правителствените ръководители на НАТО в Букурещ през април.

Постоянните представители на страните от Алианса подписаха протоколите към Североатлантическия договор за присъединяването на Албания и на Хърватия на 9 юли тази година на официална церемония в Главната квартира на НАТО в Брюксел.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини