Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на албанския парламент изрази благодарност за ценния принос на България в укрепването на мира, стабилността и развитието на региона
23/10/2008

Председателят на албанския парламент изрази благодарност за ценния принос на България в укрепването на мира, стабилността и развитието на региона

23 октомври 2008 г.

Председателят на Народното събрание на Албания Йозефина Топали изрази благодарност за ценния принос на България в укрепването на мира, стабилността и развитието на региона. Председателят на Народното събрание Георги Пирински разговаря на 23 октомври 2008 г. с албанска парламентарна делегация, която е на двудневно официално посещение в България.

На срещата председателят на Народното събрание на Албания изрази благодарност за поканата да присъства на ратифицирането на протокола за присъединяване на Албания в НАТО, което тя оцени като важно събитие за страната й. Йозефина Топали подчерта, че България винаги е подкрепяла евроатлантическата интеграция на Албания и е в първата група страни, които ратифицират документа.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че България е изминала този път и има ясна представа за предизвикателствата и проблемите. Радваме се, че страната ни има принос за поканата към Албания за членство в НАТО и за процеса на асоциирането й към ЕС.

Йозефина Топали определи като интензивни и пълноценни двустранните отношения и открои ролята на парламентарната дипломация за тяхното успешно развитие. Георги Пирински допълни от своя страна, че парламентите на двете страни имат потенциал за развитие на активните и много приятелски отношения между България и Албания. Това са потвърдили и разговорите по време на официалната визита на български парламентаристи в Тирана през декември 2007 г. Той посочи, че между двете страни няма открити въпроси, двустранните отношения се характеризират с доверие, близост и човешка топлота, като са налице богати възможности за развитие на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

Двустранните търговски и икономически отношения се нуждаят от подкрепа, отбеляза на срещата председателят на Народното събрание. По думите му България и Албания трябва да отговорят на предизвикателствата, свързани инфраструктурните проекти, комуникационните и транспортните връзки.

Йозефина Топали отбеляза, че в последно време нараства интересът на инвеститорите към Албания, което е породено и от въвеждането на плосък данък в размер на 10 процента. Албания фокусира усилията си върху подобряването на инфраструктурата и развитието на туризма, добави тя.

По-късно парламентарната делегация, водена от председателя на Народното събрание на Албания Йозефина Топали, присъства в пленарната зала на българския парламент по време на ратифицирането на протокола за присъединяване на Албания към НАТО.

В програмата на визитата са предвидени срещи с министър–председателя Сергей Станишев, с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, с председателя на комисията по външна политика Соломон Паси и членове на комисията, с Групата за приятелство България – Албания и с председателя на комисията по европейските въпроси Младен Червеняков.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини