Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
По повод Деня на народните будители в Народното събрание гостува литературната експозиция „Посвещението на Пейо Яворов”
30/10/2008

По повод Деня на народните будители в Народното събрание гостува литературната експозиция „Посвещението на Пейо Яворов”

30 октомври 2008 г.

Ръкописи, грузинска кама, подарена на Яворов от Гоце Делчев, кореспонденция на поета с Дора Габе, писмо от съпругата му Лора, са сред експонатите в изложбата „Посвещението на Пейо Яворов”. По покана на председателя на парламента Георги Пирински литературната експозиция гостува в Народното събрание в навечерието на Деня на народните будители.

В изложбата са включени снимки, първи издания с автографи, посвещения на поета към най-близките му хора, към духовните му съмишленици от литературния кръг „Мисъл”, към другарите, с които го свързват „хайдушките му копнения”, към жените, вдъхновили твореца. В нея са представени и лични вещи на Яворов като шал, подарен му от Пенчо Славейков, портрети на Мина, както и вещи на съпругата му Лора Каравелова.

На откриването на изложбата на 30 октомври 2008 г. директорът на Националния литературен музей Румяна Пашалийска отбеляза, че музеят за трети пореден път гостува в Народното събрание в навечерието на Деня на народните будители. По думите й тази литературно-концептуална изложба още веднъж подчертава дълбоката и фина свързаност на Яворовата поезия с неговия сложен и драматичен житейски път. Именно от изстраданите житейски сюжети на Пейо Яворов се раждат неговите поетични шедьоври, които са върхове в нашата национална лирика, добави Румяна Пашалийска. Тя изрази радостта си, че през тази година на Яворовите почитатели е представена първата стихосбирка на поета, издадена фототипно от Националния литературен музей и издателство „Гутенберг”.

Народният представител Трифон Митев каза на откриването на експозицията, че Пейо Яворов съчетава по уникален начин в своята съдба високия европейски литературен модернизъм и страстта на национално-освободителната революция. В годината, в която честваме 130-та годишнина от рождението на твореца, нека още по-ясно осмислим неговата образцова мисия на будител и интелектуалец, който отвори нови хоризонти пред българския народностен дух, призова депутатът.

Представената в Народното събрание изложба е дело на главния уредник на къщата-музей на Яворов в София Пенка Кирякова, на завеждащия Българския исторически архив при Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” Милкана Бошнакова и на художничката Ивелина Велинова. На откриването на експозицията присъстваха народни представители, журналисти и гости на парламента.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини