Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Георги Пирински и народни представители ще присъстват на поклонението по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи
09/03/2009

Председателят на парламента Георги Пирински и народни представители ще присъстват на поклонението по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи

10 март 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и народни представители ще присъстват на поклонението по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи. Възпоменателното честване ще бъде на 10 март 2009 г. от 10.00 часа пред паметната плоча до Народното събрание.

Инициатори на отбелязването на годишнината са Организацията на евреите в България "Шалом" и софийската еврейска общност.

10 март е обявен за "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството” с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати.

През февруари 2009 г. в Лондон парламентаристи от цял свят учредиха Интерпарламентарна коалиция за борба с антисемитизма. Те приеха декларация, в която се посочва, че депутатите трябва да изобличават, да се противопоставят и да изолират политици, които насаждат омраза срещу евреите, както и да приемат ефективно законодателство срещу престъплението „насаждане на омраза”.

Български парламентаристи от делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие участваха през февруари 2009 г. във Витлеем в Международна конференция „Ролята на традиционните религии в търсенето на мирни решения и отговори на предизвикателствата на глобалните и регионалните заплахи и конфликти”. В приетото на форума комюнике се отбелязва, че съвременното съдружие на нациите, въпреки различния начин на живот, религия и култура, остро се нуждае от общи ценности за безконфликтното си съвместно съществуване.


Комюнике
Лондонска декларация

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини