Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински и народни представители участваха във възпоменателното честване по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи
10/03/2009

Георги Пирински и народни представители участваха във възпоменателното честване по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи

10 март 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и народни представители участваха на 10 март 2009 г. на поклонението по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи. Възпоменателното честване се проведе пред паметната плоча до Народното събрание. Инициатори на отбелязването на годишнината бяха Организацията на евреите в България "Шалом" и софийската еврейска общност.

Може би днес още по-ясно си даваме сметка, че спасяването на българските евреи не е случайно събитие в България, отбеляза председателят на Народното събрание в изказването си пред участниците в честването. Той припомни, че независимо от политически убеждения и от страстите на деня, повече от четиридесет народни представители са застанали срещу част от най-зловещия план, който човечеството познава – изтреблението на цял народ. По думите му именно на фона на паметта за този план можем още по-осезателно да почувстваме величието на духа на българския народ. Днес тази памет ни е не по-малко нужна от когато и да било, защото чувстваме, че и светът, и нашата страна са изправени пред предизвикателството да преоткрият своето хуманно наследство, своята мисия – да бъдат носители на човешкото, на хуманното, на просветеното в условия, в които чувстваме зараждането и отново възбуждането на низките страсти, заяви Георги Пирински.

Председателят на Народното събрание призова да пазим в съзнанието си неповторимото като стойност човешко съпричастие, демонстрирано от българския народ преди 66 години и волята му да не допусне изтреблението на своите сънародници. Заедно с общото усилие на всички честни хора по света – да възтържествува човещината, доброто, цивилизованото, демократичното над мракобесието, подчерта той.

Председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти заяви, че лекарството срещу омразата е борбата срещу всички прояви на ксенофобия, расизъм и антисемитизъм. Той призова да не се забравя, че евреи са били спасени и в други страни на Европа – Дания, Франция, Италия, дори и в пределите на нацистка Германия, но само в България е спасено цялото еврейско общество.

На поклонението по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи ученици от 91-ва гимназия с преподаване на немски език „Проф. Константин Гълъбов” представиха свои есета на тема „За какво ни служи Холокоста днес?”, а детски хор от 134-то СОУ „Димчо Дебелянов” изпълни песни на иврит.

10 март е обявен за "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството” с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини