Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Интеграцията на децата с увреден слух и кохлеарната имплантация обсъдиха в парламента депутати, лекари и представители на неправителствени организации
24/03/2009

Интеграцията на децата с увреден слух и кохлеарната имплантация обсъдиха в парламента депутати, лекари и представители на неправителствени организации

24 март 2009 г.

Кръгла маса на тема „Кохлеарната импланция в България – възможности за интеграция” се проведе на 24 март 2009 г. в Народното събрание под патронажа на парламентарните комисии по труда и социалната политика, по образованието и науката и по здравеопазването.

По време на дискусията бяха обсъдени проблемите на децата с увреден слух и тяхната интеграция, както и възможностите за развитието на кохлеарната имплантация в България.

При откриването на форума беше прочетено приветствие, изпратено от председателя на парламента Георги Пирински. В него той отбелязва, че поставянето на проблемите на слуховата скринингова диагностика, на оперативното и следоперативно здравно обслужване, както и на интегрираното обучение на деца с увреден слух, засягат всички възрасти и социални групи, и отразяват готовността на обществото да дискутира значими социални и здравни проблеми.

Обсъждането на тези въпроси в Народното събрание изразява както ангажираността на законодателната власт, така и стремежа на българската държава да търси отговори и да анализира реални, сложни и тежки въпроси, се посочва още в приветствието на Георги Пирински.

Председателят на Комисията по труда и социалната политика д-р Хасан Адемов, припомни, че първите две кохлеарни имплантации в България са извършени през 1999 г в УМБАЛ „Царица Йоанна”. Според него за продължаване на дейността  и за адекватно реализиране на всички етапи от процеса на имплантиране и следоперативна рехабилитация е необходимо да се създаде център по кохлеарна имплантация.

Д-р Хасан Адемов отбеляза, че целта на този вид имплантации е децата с тежки слухови нарушения да растат, да се развиват и обучават в нормална среда, която да им осигури достоен начин на живот. Затова по думите му е необходимо да има ранна диагностика на слуховите увреждания чрез въвеждане на изследвания на слуха на новородените. При децата, които не са преминали такива изследвания трябва да се извършват всички необходими общомедицински и аудиологични наблюдения, за да се уточни конкретната слухова увреда и да се подходи индивидуално към всяко дете, допълни той.

На кръглата маса проф. Кунчо Кунев, един от инициаторите на дискусията, представи развитието и състоянието на кохлеарната имплантация у нас. Във форума участваха водещи имена в тази област, представители на министерствата на образованието, на здравеопазването, на труда и социалната политика, на Съюза на глухите в България и други граждански организации.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини